Mark sommer

Vergeet Mars en blijf op aarde!

Jij bent duidelijk in je element op aarde. Je stelt de gemakken van het aardse leven op prijs, houdt van vlees en bent te sociaal om op Mars te wonen.

6 januari 2015 door Anne Lykke

Blijf op aarde! Uit de test blijkt dat je niet uit het juiste hout gesneden bent om te gedijen in de barre omstandigheden op Mars.

Training is onontbeerlijk

De astronauten van het Mars One-programma zijn zes maanden onderweg, en zijn al die tijd gewichtloos. Dat is een aanslag op het lichaam.

Als ze eenmaal op de rode planeet zijn aangekomen, moeten ze drie uur per dag trainen om gezondheidsproblemen te voorkomen. De atmosfeer van Mars is namelijk drie keer zo klein als die van de aarde.

Dus als sporten niet jouw ding is en je niet topfit bent, zul je toch stevig aan de slag moeten, anders kun je de reis naar Mars wel op je buik schrijven.

Je moet alleen kunnen zijn

De eerste vier Mars One-astronauten brengen een half jaar door in een krap ruimteschip.

In de wooncapsules op Mars is de ruimte ook zeer beperkt, dus de astronauten moeten goede sociale eigenschappen hebben.

Toch is het belangrijk dat de Marsbewoners zelfstandig zijn en goed alleen kunnen zijn. Als je daar niet tegen kunt, word je waarschijnlijk gillend gek van telkens dezelfde drie mensen om je heen.

Je moet snel kunnen handelen

Het is belangrijk dat je snel kunt handelen als je naar Mars wilt. Er kan van alles misgaan.

Maar je moet ook weer geen onbesuisde losbol zijn die eerst handelt en dan nadenkt.

Als er iets misgaat, moet je het hoofd koel kunnen houden en in een fractie van een seconde een weloverwogen besluit kunnen nemen.

Je moet het doen met wat je hebt

De Mars One-astronauten moeten alle apparaten zelf kunnen repareren.

Als de zuurstofvoorziening van de wooncapsules plotseling uitvalt of er een pijpleiding barst, moet je het probleem meteen kunnen lokaliseren en oplossen. Je kunt niet even de loodgieter bellen!

De astronauten moeten dan ook creatief zijn en 'out of the box' kunnen denken. Ze moeten het doen met de materialen die voorhanden zijn.

Je moet geen kinderwens hebben

Mars One vindt het geen goed idee als de astronauten kinderen krijgen, en als jij dat wel graag wilt, kun je beter thuisblijven.

Op Mars bestaat een groot risico op inteelt. De eerste menselijke nederzetting bestaat immers uit maar vier mensen, en ook met de 24 mensen die Mars One uiteindelijk naar de rode planeet wil brengen, ligt inteelt nog steeds op de loer.

Het DNA van de astronauten van het Mars One-programma wordt dan ook getest om de nieuwe populatie zo gezond mogelijk te maken.

Je krijgt geen biefstuk

Op Mars moet je groene vingers hebben. De astronauten moeten alle gewassen die ze nodig hebben zelf verbouwen.

Het is dan ook belangrijk dat je veel weet van planten, want als de planten doodgaan, verhongeren de Marsbewoners. En een lekker stukje vlees zit er niet in. Alhoewel: insecten staan wel op het menu, want die vormen de belangrijkste bron van eiwitten voor de astronauten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: