Nasa NACA vindtunnel2

Galerij: NASA veroverde de ruimte

100 jaar geleden werd de basis van NASA gelegd in enorme windtunnels. Wat begon als tests van vliegtuigen groeide al snel uit tot het bouwen van raketten en sondes. NASA liet de atmosfeer achter zich en liep voorop op het gebied van ruimteonderzoek.

16 januari 2015 door Morten Kjerside Poulsen

Galerij: 100 jaar NASA

In de galerij hierboven vind je een overzicht van de geschiedenis van NASA. Als je op de foto's klikt, kun je ze op volledig scherm bekijken.

Het begon met vliegtuigen

NASA begon als een poging om de Europese vliegtuigindustrie beter bij te houden.

De uitvinders van het vliegtuig, de gebroeders Wright, kwamen weliswaar uit de VS, maar het land had de techniek niet verder doorontwikkeld, en in 1915 liepen de Amerikanen hopeloos achter op Europa.

NACA was de voorloper van NASA

Daarom richtten de VS in 1915 de organisatie NACA (The National Advisory Committee for Aeronautics) op, die vliegmachines moest testen en ontwikkelen.

Daartoe werden enorme windtunnels gebouwd, waar vliegtuigmodellen op ware grootte werden opgehangen om hun aerodynamica te testen.

Rond de Eerste Wereldoorlog begon NACA met raketten te experimenteren en ontwikkelde de organisatie een aantal spectaculaire raketvliegtuigen.

Maar er was nooit genoeg geld, en toen de Russen in 1957 de Spoetniksatellieten lanceerden, moesten de VS nogmaals alle zeilen bijzetten om de ontwikkelingen te kunnen volgen.

NASA zag het levenslicht

In 1958 riep president Eisenhower de private organisatie NASA (National Aeronautics and Space Administration) in het leven, en hij gaf haar een enorme zak geld mee.

Hiermee ontwikkelde NASA nieuwe en verbeterde raketten, en uiteindelijk won NASA de race tegen de Sovjet-Unie door de eerste mens naar de maan te brengen.

Sindsdien is NASA onbetwist de toonaangevende ruimtevaartorganisatie.

In de galerij hierboven vind je een overzicht van 100 jaar NASA in foto's.

Lees meer over NASA.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: