VSH Space shuttle

Frans ruimteschip lift mee op vrachtvliegtuig

In 2013 gaat er een nieuw, Frans veer de ruimte in – via een groter vaartuig.

15 november 2010

Het plan om mensen naar de ruimte te sturen met een vaartuig dat op een ander vaartuig zit, bestond al, maar tot nu toe werden er dure, speciaal daarvoor ontwikkelde vliegtuigen gebruikt. De Franse vliegtuigfabrikant Dassault Aviation, bekend om zijn legendarische Mirage-jagers, wilde daar verandering in brengen met een techniek die commerciële ruimtereizen binnen drie jaar mogelijk moet maken.

De VSH, het ruimteschip van Dassault, is een vaartuig van 11 ton dat ruimte biedt aan zes passagiers. Het concept is gebaseerd op het Space Shuttle project X-38 van NASA, dat in 2002 van start ging, en het Europese Hermes-project uit de jaren 1990. Dassault Aviation heeft samen met diverse Zwitserse bedrijven gebruikgemaakt van de ervaringen met de X-38. Net als bij de X-38 is het de bedoeling dat de VSH op de vleugel van een gewoon vliegtuig meelift de ruimte in. Vanwege zijn gewicht heeft hij een straalvliegtuig van een bepaalde omvang nodig. Welk vliegtuigmodel er gekozen zal worden, staat nog niet vast.

In het begin van het project overwogen de ingenieurs van Dassault de VSH direct vanaf de aarde te lanceren, maar de plannen werden niet uitgewerkt omdat een dergelijke lancering een extreem goede infrastructuur vergt. Dassault Aviation ontwikkelde een gepatenteerd systeem dat berust op de loskoppeling van de VSH op 8 kilometer hoogte bij een snelheid van Mach 0,7 – 70% van de geluidssnelheid. Hierna activeert een booster de raketmotor van de VSH, die op een mengsel van vloeibare zuurstof en kerosine vliegt, waarna de VSH zelf verdergaat. De VSH moet een hoogte van 100 kilometer bereiken: dit is de thermosfeer, ofwel de grens van de ruimte. Dat gebeurt bij een snelheid van Mach 3,5.

Het schip bereikt een hoogte waarop het mogelijk is de kromming van de aarde te zien, en de zes passagiers zullen drie minuten gewichtloos zijn. Hierna zal de VSH naar de aarde terugkeren, op eigen kracht landen en in gereedheid worden gebracht voor meer ruimtereizen.

Naar grens van ruimte

Een speciaal brandstofmengsel stuwt de VSH voort. Wanneer de VSH een hoogte bereikt van zo’n 8 kilometer gaat de van oorsprong Russische raketmotor vloeibare zuurstof gemengd met kerosine verbranden. Bij die snelheid kunnen er drie tot zes passagiers mee tot een hoogte van ruim 100 kilometer, de officiële grens van de ruimte.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: