Falcon Heavy

Superraket vertrekt in 2013

Het wordt de op een na krachtigste raket die ooit is gelanceerd.

21 mei 2012

In 2013 lanceert het bedrijf SpaceX de superraket Falcon Heavy vanaf Vandenberg Air Force Base in Californië. Het wordt de op een na krachtigste raket die ooit is gelanceerd, na de Saturnus V, die werd ingezet voor de Amerikaanse maanlandingen van 1969 tot en met 1972.

De Falcon Heavy van 69,2 meter lang moet een raket van 53 ton met inhoud naar een baan van 200 kilometer boven het aardoppervlak brengen. De raket heeft tijdens de ontsteking een kracht die overeenkomt met wat 15 Boeing 747-toestellen samen kunnen presteren. Hij heeft een dubbel zo groot draagvermogen als de krachtigste ruimteveren tot dusver, en wordt geleverd met behulp van 27 afzonderlijke motoren die samenwerken.

Het idee van zo veel motoren is de raket minder kwetsbaar te maken voor functionele fouten in één motor. Daarom is de raket zodanig ontworpen dat hij het ook met minder dan 27 motoren zal kunnen redden.

De Falcon Heavy kan onder meer satellieten naar de ruimte brengen, maar de raket kan ook astronauten vervoeren naar het internationale ruimtestation ISS. De raket heeft tussen de 80 en 125 miljoen dollar gekost.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: