Eten astronauten hetzelfde als wij?

1 september 2009

De caloriebehoefte in de ruimte is vrijwel gelijk aan die op aarde, maar in de ruimte moet je erg op de voedingswaarde letten. Het vitamine D-gehalte in het lichaam wordt bijvoorbeeld minder; astronauten zijn immers beschermd tegen de zon vanwege de ultraviolette straling. Ook het aantal rode bloedlichaampjes wordt beïnvloed. Je hebt er in gewichtloze toestand minder van nodig om zuurstof door het lichaam te vervoeren, waardoor ijzer zich in het bloed ophoopt. Astronauten moeten wel mineralen zoals calcium innemen om broze botten te voorkomen. In culinair opzicht is er het een en ander verbeterd sinds astronauten eten uit een tube kregen. Het voedsel doet denken aan een vliegtuigmenu, al is het vacuüm verpakt. Soms moet het verwarmd worden, of worden vermengd met water. En vlees wordt bestraald om het langer goed te houden, want er kan geen vrieskist mee. Er is ook voedsel dat niet mee mag. Zoals brood; het kan gevaarlijk zijn als er kruimels rond gaan zweven. Zout en peper zijn er om dezelfde reden alleen in vloeibare vorm. Net als op aarde zijn er drie maaltijden per dag, van spaghetti en een biefstukje tot en met een toetje, fruit, taart, noten en chocolade.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: