ESA IXV descent

Eerste test van ESA met ruimtevliegtuig is een succes

Op 11 februari testte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA het nieuwe ruimtevliegtuig IXV voor het eerst. De IXV zit tussen een ruimteveer en een ruimtecapsule in, en heeft een tochtje door de atmosfeer van de aarde doorstaan.

11 februari 2015 door Julie Hjerl Hansen

ESA test nieuw toestel met succes

Op 11 februari om 14.40 uur lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA een Vega-raket vanaf de basis in Frans-Guyana. In de top van de raket bevond zich de nieuwste Europese gadget, het onbemande ruimtevliegtuigje Intermediate eXperimental Vehicle, IXV.

De lancering was iets vertraagd vanwege technische problemen, maar verliep verder zonder complicaties, en de Vega-raket vertrok 40 minuten later dan gepland met het ruimtevliegtuig.

In de 100 minuten daarna wachtte de bemanning van de ESA-basis gespannen af of het toestel de barre tocht omlaag door de atmosfeer zou overleven en volgens plan veilig in de Stille Oceaan landde.

Bekijk een video van de lancering door ESA van de Vega-raket met de IXV

ESA gebruikt nieuwe technologie

Met de IXV heeft ESA een vaartuig dat op ruimtemissie kan gaan en daarna op aarde terugkeert. Op termijn kan de organisatie op deze manier monsters van Mars of planetoïden naar de aarde brengen.

De IXV heeft geen vleugels, maar navigeert met behulp van de twee beweeglijke 'kleppen' achterop.

Video: Zo verliep de lancering van het ESA-ruimtevliegtuig IXV

Hitte in de atmosfeer is probleem voor ESA

Toen de Vega-raket op 320 kilometer hoogte de IXV losliet, klom het vijf meter lange en twee ton zware ruimtevliegtuig nog tot 450 meter hoogte.

Het toestel, dat zo groot is als een personenauto, maakte een half rondje om de aarde voordat het met een snelheid van 7,5 km/s op 120 kilometer hoogte de atmosfeer binnenging. Sensoren legden vast hoe het de IXV verging in de hitte die de wrijving van de atmosfeer veroorzaakte. Met deze gegevens kan ESA in de toekomst landingsvaartuigen ontwikkelen.

Parachute zorgde voor zachte landing van ESA-toestel

Een parachute moest ervoor zorgen dat de IXV zachtjes zou landen in de Stille Oceaan, waar een schip klaarlag om hem op te pikken. De landing is helaas niet vastgelegd op video, maar hieronder kun je een test van de parachutelanding uit 2012 bekijken.

Video: In 2012 testte ESA de parachutelanding van de IXV

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: