Spacecap 15/2014

Bedrijf komt met ‘ruimtetaxi’

Het bedrijf SpaceX, dat in handen is van miljardair Elon Musk, lanceert de Dragon V2, een nieuw type ruimteschip met zeer nauwkeurige landingsraketten. Het zal astronauten vervoeren tussen het internationale ruimtestation ISS en de aarde.

In 2016 zal een nieuw type ruimteschip het luchtruim veroveren en een nieuw tijdperk in de ruimtevaart inluiden.

Ruimteschip pendelt tussen aarde en ISS

Het vaartuig is niet gebouwd voor één specifieke missie: de Dragon V2 kan zeven astronauten tegelijk naar het internationale ruimtestation ISS vervoeren en ze weer terug naar de aarde brengen. Het wordt het eerste commerciële ruimteschip dat regelmatig mensen tussen het ISS en de aarde zal transporteren.

Als het schip in gebruik wordt genomen, kan het bedrijf SpaceX een astronaut naar het ISS en terug brengen voor 20 miljoen dollar. Op dit moment kost dit NASA 71 miljoen dollar. In de toekomst ligt ook Mars binnen bereik. Dit voorspelt uitvinder en miljardair Elon Musk, de oprichter van SpaceX.

"De Dragon V2 ziet eruit zoals het een ruimteschip in de 21e eeuw betaamt. Een belangrijke eigenschap is het vermogen om veilig te landen, op elke plaats, met motorkracht – net als een helikopter." _- Elon Musk_

Parachute is passé

Ruimtecapsules landden tot nu toe met parachutes op aarde, maar de Dragon V2 heeft raketmotoren en vier poten die de klap van de landing opvangen.

Dankzij deze uitrusting kan het vaartuig nauwkeurig en zacht neerkomen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: