curiosity first photo

De landing van de Curiosity

De verkenner Curiosity is op 6 augustus 2012 om 7.17 uur veilig geland op Mars, en de eerste foto is naar NASA gestuurd.

6 augustus 2012

Het gejuich in het controlecentrum in Californië hield lang aan toen de eerste beelden van Mars slechts een paar minuten na de landing binnenkwamen. Een van de lastigste landingen op Mars leek geheel volgens plan te zijn verlopen. De eerste zwart-witfoto's toonden niet veel meer dan een wiel van de rover en een plat landschap, maar ze bewijzen dat de Curiosity veilig op het Marsoppervlak staat.

De landig vond plaats om 7.17 uur op maandag 6 augustus 2012, maar vanwege de grote afstand tot de aarde waren de radiosignalen 14 minuten onderweg, waardoor wij de landing pas om 7.31 uur zagen.

Eerste beelden van de landing

Van geen Marslanding zijn ooit zo veel beelden gemaakt. Maar liefst drie ruimtesondes habben de landing gevolgd vanuit hun baan om Mars: de Mars Odyssey, de Mars Reconnaissance Orbiter en de Europese Mars Express. Het was niet zeker of er wel beelden zouden zijn, want een technisch probleem met de Mars Odyssey zorgde er bijna voor dat de signalen van de Curiosity niet ontvangen konden worden. Maar dat probleem werd tijdig opgelost, en dankzij de ruim 11 jaar oude ruimtesonde hebben we nu de eerste zwart-witbeelden van de landing.

Seven minutes of terror

De landing werd 'seven minutes of terror' genoemd – en terecht. Want in zeven minuten moest de snelheid van de Curiosity teruggebracht worden van 21.000 kilometer per uur naar nul, en de computer moest honderden instructies uitvoeren van een programma met 500.000 regels code. Maar het lastigste was de landing vanuit een kraan in een raket, iets wat nog nooit vertoond was.

In deze video kun je de geplande landing van de Curiosity bekijken

curiosity first photo

Bijzondere landing

Voor de gewaagde landingsmethode waren goede redenen.

Met een gewicht van 900 kilo is de Curiosity veel te zwaar om in airbags over het Marsoppervlak te stuiteren. Deze methode is gebruikt voor de kleinere Marswagentjes Spirit en Opportunity.

Een andere mogelijkheid was om de Curiosity te laten landen via een rakettrap met remraketten. Na de landing zou hij dan uit de raket kunnen rijden. Dat was ook geen optie, want de landingsraket zou zo groot en hoog moeten zijn dat de helling veel te steil was geweest.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: