Falcon Heavy with numbers

Commerciële raket is de krachtigste

De Falcon Heavy, ontwikkeld door het bedrijf SpaceX, is de grootste raket die gelanceerd is sinds de maanlandingen.

20 augustus 2013

Er zijn steeds meer commerciële bedrijven betrokken bij de ruimtevaart. Het Amerikaanse SpaceX is dicht bij een doorbraak: dit jaar zal het een raket lanceren met satellieten aan boord.

Løfter med 17 millioner newton

De Falcon Heavy, zoals de raket heet, heeft 27 raketmotoren met een stuwkracht van wel 17 miljoen newton, waarmee het de krachtigste is die sinds de jaren 1970 gelanceerd is.

Toen brachten de Saturnus V-raketten de Apollomissies met een kracht van 34,5 miljoen newton naar de maan. De Falcon Heavy is echter veel zuiniger en efficiënter.

Forsynede ISS

SpaceX maakte ook de eerste commerciële ruimtecapsule, die in mei 2012 het internationale ruimtestation ISS van voorraden heeft voorzien.

Læs forklaringer til illustrationen ovenfor:

1. Brandstoftanks Vloeibare zuurstof stroomt van de top van de kern naar de motoren. Hieronder hangt een tank met raketkerosine.

2. Tweede trap Trap 2 wordt aangedreven door één motor, die werkt in vacuüm en die in- en uitgeschakeld kan worden. De raket kan satellieten in verschillende banen in omloop brengen.

3. Mantel De lading, tot 53 ton, zit ingekapseld in een 14 meter lange mantel, die openklapt als een mossel. De mantel is gemaakt van aluminium en koolstofvezel.

4. Centrale kern Om ruim 50 ton te lanceren wordt de brandstof uit de zijkernen naar de centrale kern overgeheveld voor ze afgekoppeld worden.

5. Drie raketkernen De eerste rakettrap heeft drie cilindervormige kernen met motoren en brandstoftanks. De centrale kern kan in- en uitgeschakeld worden.

6. Raketmotoren Onder aan de drie kernen van de raket zitten negen Merlin 1D-raketmotoren, die ontwikkeld zijn door SpaceX en al toegepast zijn bij de kleinere Falcon 9.

7. Merlin 1D-motor kan uit Dankzij de vloeibare brandstof kunnen de motoren, anders dan motoren die vaste brandstof gebruiken, in- en uitgeschakeld worden.

Naar de ruimte en terug in 20 minuten

0:00:00 Een computer geeft het lanceerplatform opdracht de raket te laten opstijgen.

0:01:25 De luchtweerstand bereikt zijn toppunt, en de kracht op de raket is het sterkst.

0:02:45 Het gewicht daalt als er brandstof verbruikt wordt, en de centrale kern gaat uit.

0:03:00 De zijkernen storten in zee. De centrale kern wordt weer opgestart.

0:03:30 De eerste trap wordt afgekoppeld. De tweede gaat verder met de raket.

10-20 minuten De mantel gaat open en de satelliet komt eruit. Mantel en trap 2 vallen naar de aarde.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: