Training astronaut

Waarom trainen astronauten onder water?

De beste manier om gewichtloosheid te simuleren, is in het water. De trainingen in een enorm zwembad zijn daarom onmisbaar voor een astronaut.

26 oktober 2015

Ter voorbereiding op een ruimtereis trainen astronauten onder water om gewichtloosheid te simuleren.

Astronaut zweeft vrij rond in het water

Voordat de astronauten het water ingaan, krijgen ze een kopie van het echte ruimtepak aan. Het pak is verzwaard, wat zorgt voor een neutraal drijfvermogen. Dat wil zeggen dat de astronauten stabiel in het water liggen en vrij rondzweven. In deze toestand moeten ze werktuigen hanteren om modules te monteren of onderhouden.

In het bassin kunnen de astronauten hun eigen gewicht nog voelen, en merken ze of ze op hun kop staan. Dat is in de ruimte anders. Ook oefent het water weerstand uit, wat in de ruimte niet gebeurt. De onderwatertraining is dus niet ideaal, maar wel onontbeerlijk.

Astronaut traint in reusachtig bassin

• VS: Het NASA-ruimtecentrum in Houston heeft het grootste binnenzwembad ter wereld, dat 23,5 miljoen liter water bevat.

• Rusland: Het bad van trainingscentrum Joeri Gagarin is voorzien van ramen om de oefeningen te kunnen filmen en analyseren.

• China: Ruimtewandelingen worden geoefend in een watertank van 10 meter diep met een diameter van 23 meter.

• Japan: De Japanse ruimteorganisatie JAXA heeft een 10,5 meter hoge tank met een diameter van 16 meter. Er past een model in van de Japanse ISS-module Kibo.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: