Signalen uit de ruimte

Drie theorieën over mysterieuze signalen uit de ruimte

Sinds 2001 hebben astronomen tien ultrakorte radiosignalen opgevangen, die niet zijn te verklaren op basis van bekende kosmische verschijnselen. Zoeken aliens contact met ons of is er een meer down-to-earth verklaring voor dit signaal uit de ruimte?

21 september 2015 door Jesper Bindslev

Theorie 1: Bericht van aliens

Alle tien de radiosignalen lijken in dezelfde taal te zijn uitgezonden. Het verschil in de aankomsttijd tussen de radiostraling met hoge en lage frequentie blijkt namelijk steeds een veelvoud van het getal 187,5 te zijn. Een boodschap met een wiskundig patroon is precies wat we zouden verwachten als intelligent buitenaards leven contact met ons zoekt.

Theorie 2: Onbekend kosmisch verschijnsel

In 1967 vingen wetenschappers signalen uit de ruimte op met een vast ritme van 1,33 seconden. Ze noemden het object dat voor de onverklaarbare transmissie verantwoordelijk was in eerste instantie schertsend Little Green Men. De signalen bleken echter afkomstig van pulsars – een verschijnsel dat toen nog niet bekend was. Mogelijk kunnen de tien radiosignalen later op een vergelijkbare manier worden verklaard.

Theorie 3: Gewone radiocommunicatie

Onze eigen communicatiesystemen zenden voortdurend radiosignalen uit. De verklaring voor de mysterieuze radiosignalen kan zo simpel en down-to-earth blijken te zijn als een zendmast voor mobiele telefonie of een geheime spionagesatelliet.

Wat denk jij?

Stem op de theorie die jij het meest plausibel vindt – en kijk wat andere lezers denken:

Extreem korte radiosignalen

In de grafiek zie je het laatste van de tien signalen, dat op 14 mei 2014 werd opgevangen door het Parkes-observatorium in Australië. De radiosignalen duren slechts enkele milliseconden – de hoge piek in de grafiek – maar bevatten evenveel energie als de zon uitzendt in een maand.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: