Parkes-telescoop

Onverklaarbare radiosignalen uit de ruimte

Astronomen staan voor een raadsel en kunnen niet uitsluiten dat aliens contact zoeken met ons.

7 december 2015 door Karine Kirkebæk

In totaal hebben astronomen 11 onverklaarbare uitbarstingen van radiosignalen opgevangen. De laatste serie signalen is geregistreerd door de radiotelescoop Parkes in Australië.

Radiosignalen duren slechts enkele milliseconden

De radiosignalen, die in het Engels fast radio bursts (FRB) worden genoemd, duren maar een paar milliseconden, en de astronomen hebben geen flauw idee waar ze vandaan komen.

Tot op heden dachten ze dat de raadselachtige signalen mogelijk werden uitgezonden door samensmeltende sterren. Maar de meest recente radiosignalen vegen alle eerdere verklaringen van tafel. En de astronomen kunnen niet uitsluiten dat de signalen afkomstig zijn van buitenaards leven, zoals aliens.

Dubbel radiosignaal is verwarrend

De in Australië ontdekte signalen bestaan uit een dubbelsignaal, gevolgd door vier enkele uitbarstingen. Juist dat dubbelsignaal verwart de astronomen.

Emily Petroff van de Swinburne University in Melbourne, die deel uitmaakt van het team dat de radiosignalen ontdekte, twitterde:

'We hebben geen idee wat het is, maar we weten wel dat het iets interessants is.'

Doordat deze radiosignalen ultrakort zijn en willekeurig optreden, zijn ze moeilijk te bestuderen. Het is voor de astronomen op dit moment een raadsel wat zulke korte en toch duidelijke signalen kan uitzenden.

Signalen mogelijk berichten van aliens

Zonder eenduidige verklaring krijgen wilde theorieën ruim baan. Sommige mensen denken dat de radiosignalen berichten van andere levensvormen kunnen zijn.

Een ander verklaring zou zijn dat de signalen van miljarden lichtjaar buiten de Melkweg afkomstig zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: