Athlete

Maanauto met zes poten

NASA’s nieuwe ruimterobot Athlete is de ultieme terreinauto.

24 juni 2013

Hij lijkt zo uit een Star Wars-film te zijn weggelopen en kan springen, dansen, klimmen, lopen en rollen. Zijn naam is dan ook Athlete, een afkorting van All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer. De ruim acht meter hoge robot zou in 2017 naar de maan moeten vertrekken als werkpaard voor de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Wendbare maanwagen Het Californische ruimtelaboratorium van NASA, het Jet Propulsion Laboratory, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Athlete. De opdracht was een op afstand bestuurbare maanwagen te bouwen die elk denkbaar obstakel kan nemen en zich over elk terrein kan voortbewegen. De robot moet containers met soms wel 450 kilo aan goederen vervoeren van en naar bemande ruimtevaartuigen of ruimtebases, en monsters nemen van het maanoppervlak.

Robot rijdt als een auto Er zijn diverse prototypen ontwikkeld. De basis van het concept is een zestal buigbare poten met een wiel aan het uiteinde. Op vlak terrein rijdt de robot als een auto. Komt de Athlete een obstakel tegen, zoals een grote steen of een steile helling, dan blokkeren de wielen en veranderen ze in een soort voeten.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: