Dodekaeder

Heeft het heelal 12 zijden?

Het heelal kan lijken op een dodecaëder met 12 vlakken. In dit fragment zie je hoe dit eruitziet. Je dient ingelogd te zijn om de rest van het artikel te lezen. Door op de link te klikken, kun je ook een profiel aanmaken.

21 mei 2012 door Helle & Henrik Stub

Als het heelal positief gekromd is, zou het er volgens topologen uit kunnen zien als een dodecaëder. Een dodecaëder heeft 12 vlakken, elk in de vorm van een vijfhoek. Het woord dodecaëder komt uit het Grieks en betekent 12 gezichten. Drie vijfhoeken ontmoeten elkaar in een hoek. In totaal zijn er 12 zijvlakken, 20 hoeken en 30 zijden.

Als het heelal de vorm van een dodecaëder zou hebben, is er sprake van een vierdimensionale dodecaëder, waarbij elk vijfhoekige zijvlak drie dimensies heeft. In zo'n heelal wonen wij in de zijvlakken, maar de vlakken zitten zo aan elkaar dat als we het heelal zouden proberen te verlaten via een van de zijvlakken, we onmiddellijk in een ander zijvlak zouden belanden.

Deze vierdimensionale geometrie kunnen we niet laten zien, maar is dit fragment zie je hoe een klassieke, driedimensionale dodecaëder eruitziet.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: