Unviersets form 2

Is het heelal een zwemband?

Een plat heelal kan er als een zwemband uitzien. In deze video kun je zien hoe een zogeheten torus tot stand komt. Log hieronder in om de rest van het artikel te lezen. Je kunt zo ook een profiel aanmaken.

21 mei 2012

De topologie gaat een stapje verder dan Einstein. Een plat heelal hoeft niet op een vel papier te lijken, maar kan veel verschillende vormen hebben. Een torus of zwemband is de eenvoudigste vorm. In het volgende filmpje is te zien hoe je van een velletje papier een torus kunt maken. De film illustreert ook de twee cirkels die een torus vormen: een cirkel geeft de omtrek of de grootte van de zwemband aan, en een cirkel geeft de dikte aan.

Dat een plat heelal de vorm van een torus kan hebben, betekent niet automatisch dat de natuur ook voor deze vorm gekozen heeft. Er zullen nog veel observaties nodig zijn, vooral van de achtergrondstraling in het heelal, om de werkelijke vorm te achterhalen. De topologie laat slechts zien wat de wiskundige mogelijkheden zijn.

Zelfs wiskundigen vinden het leuk om een beetje lol te hebben, en een torus heeft veel grappige eigenschappen. In het fragment wordt een torus binnenstebuiten gekeerd, en dat verandert niets. Dit is puur een wiskundig spelletje dat niets te maken heeft met de theorieën over het heelal.

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: