twin planets orbiting a star

De onmogelijke kosmos III

7 januari 2013

Twee reuzen met lastige moeder

Planeten kunnen alleen worden gevormd rond sterren met veel zware elementen. Maar nu zijn er twee planeten ontdekt die niet aan deze theorie voldoen. De twee zijn groot, met een massa van 0,8 en 2,9 keer die van Jupiter. Maar ze draaien om een ster met slechts één procent van de zware elementen van de zon.

Zware elementen worden geleidelijk opgebouwd, en toen deze ster 12,8 miljard jaar geleden tot stand kwam, kon hij nog helemaal geen planeten vormen. Dat het toch is gebeurd, betekent misschien dat we de theorieën over planeetvorming moeten herzien.

THEORIE: planeetvorming is met minder zware elementen mogelijk.

Sterrenpaar in bizarre dodendans

Een pas ontdekt sterrenpaar draait in slechts 2,5 uur om elkaar. Het zijn zogeheten rode dwergen, de rode sterretjes die 80 procent van de sterren in de Melkweg uitmaken. Tot nog toe dacht men dat de omlooptijd van dubbelsterren niet minder dan vijf uur kon zijn.

Bij een kortere tijd zou de afstand tussen de sterren zo klein worden dat ze tot één ster zouden versmelten. De twee sterren moeten verder van elkaar zijn gevormd en pas later zo innig met elkaar zijn gaan dansen.

THEORIE: magnetisch veld remde de twee af en bracht ze bij elkaar.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: