9 geluiden van een andere wereld

De ruimtesonden die we het heelal in gestuurd hebben, hebben opnameapparatuur aan boord. En sommige geluidsopnamen zijn ronduit fantastisch.

17 maart 2016 door Babak Arvanaghi

3. De Huygens landt op Titan

Het landingsvaartuig Huygens landde in 2005 op Titan, de grootste maan van Saturnus. Hiermee was het het vaartuig dat het verst van de aarde geland is.

De geluiden zijn geproduceerd door de radarecho van de sonde om te zetten in hoorbaar geluid. De opnamen zijn gemaakt toen de sonde het oppervlak van de maan naderde en zich opmaakte voor de landing.

4. Door de atmosfeer van Titan

De Huygenslander was voorzien van microfoons die geluid konden opnemen, en gelukkig heeft de maan Titan een atmosfeer.

Je hoort het geluid dat je gehoord zou hebben als je in de Huygens had gezeten terwijl hij door de atmosfeer van Titan raasde.

5. De Philae landt op 67P

Doordat de atmosfeer van de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko is verdwenen, is er geen geluid.

Dit geluid is gemaakt op basis van de gegevens die de bewegingssensoren van de landingsmodule Philae naar de aarde stuurden toen hij landde op de komeet, die de vorm van een badeendje heeft .

6. De zingende komeet

Philae is ook uitgerust met een magnetometer, en ESA heeft de magnetische metingen van 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko omgezet in geluid.

Om het geluid hoorbaar te maken voor mensen, moesten de wetenschappers de metingen echter 10.000 keer versneld afspelen.

7. Onweer op Jupiter

In 1979 kwamen de twee Voyager-sonden langs Pluto. Ze stuurden de eerste close-ups van de gasplaneet naar de aarde.

De sonden namen ook het geluid op van een van de vele gigantische stormen die voortdurend ontstaan op de grootste planeet van het zonnestelsel. Hier hoor je hoe onweer klinkt op Jupiter.

8. Interstellaire tsunami

Als eerste – en tot nu toe enige – sonde verliet de Voyager 1 in 2012 het zonnestelsel om de ruimte tussen de sterren te gaan verkennen.

Zonne-uitbarstingen slingeren plasma het zonnestelsel uit, en als dit plasma in botsing komt met ander interstellair plasma, ontstaat er geluid. Men spreekt wel van interstellaire tsunami's.

9. Een groet aan de aliens

De Voyager 1 is het door mensen gemaakte object dat zich het verst van de aarde bevindt, en daarmee heeft het de grootste kans om op buitenaards leven te stuiten.

De sonde heeft een grammofoonplaat aan boord met allerlei informatie, waaronder een kaart die toont waar de aarde zich bevindt. Er staan ook groeten in een groot aantal talen op.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: