16 wetenschappelijke fun facts

We komen van de sterren, we zijn allemaal ooit een anus geweest en gonorroe is het sterkste organisme. De wetenschap levert tal van merkwaardige feiten op. Dit zijn 16 van de gekste.

2 november 2015 door Babak Arvanaghi

Als je alle hele, positieve getallen van 1 tot oneindig bij elkaar optelt, kom je uit op -1/12. Deze stelling is meermaals door wiskundigen bewezen, en het getal wordt in de natuurkunde toegepast.

6. De zon is alles – bijna

De ster die het centrum van ons zonnestelsel vormt, bevat ook het grootste deel van de massa in het zonnestelsel. 99,8 procent van alle massa bevindt zich in de zon. Als je alle planeten, planetoïden, kometen en andere objecten in het zonnestelsel samenvoegt, is de zon nog steeds een kleine 500 keer groter.

7. We zijn begonnen als anus

Als cellen zich delen en zich tot een mens ontwikkelen, wordt niet de mond als eerste gevormd, maar – de anus. We behoren dan ook tot de orde deuterostomia, dat in het Grieks 'mond als tweede' betekent.

8. Slurf is een spierbundel

Een mens heeft rond de 650 spieren – anatomen zijn het niet eens over het precieze aantal. Maar dat is niets vergeleken bij de slurf van een olifant. Dat lange orgaan bevat circa 40.000 spieren.

9. De zon raakt door zijn brandstof heen

Over zo'n vijf miljard jaar is de zon door zijn brandstof, waterstof, heen. Dan zal hij zich tot een zogeheten rode reus ontwikkelen en zo groot worden dat hij de aarde verslindt.

10. Egyptenaren en mammoeten leefden tegelijk ...

… maar ze hebben elkaar niet ontmoet. 7700 jaar geleden liep de laatste mammoet in Alaska rond én vestigden de Egyptenaren zich in Noord-Afrika. Pas na een paar duizend jaar gingen de Egyptenaren piramides bouwen.

11. Miljarden seconden

Over een miljoen seconden zijn we 11 dagen verder. Over een miljard seconden is er 31 jaar voorbij. Om precies te zijn is een miljoen seconden 11 dagen, 13 uur, 45 minuten en 20 seconden. Een miljard seconden is 31,71 jaar.

12. Laat ijsberenlever links liggen

Hij is niet giftig, maar toch kun je doodgaan als je de lever van een ijsbeer opeet. Het orgaan is zo rijk aan vitamine A dat je er een dodelijke overdosis van kunt binnenkrijgen. In kleine hoeveelheden helpt de vitamine ons groeien en is hij goed voor het immuunsysteem en het zicht.

13. De hersenen registreren alles

Per seconde registreren de hersenen 11 miljoen bits aan data, maar je bent je bewust van slechts 40 daarvan.

14. Gat door de aarde

Als je een gat dwars door de aarde boort, kom je ten oosten van Nieuw-Zeeland uit. Als je erin springt, ben je na 42 minuten en 12 seconden aan de andere kant.

15. Speeksel is sterker dan morfine

Ons speeksel bevat een zeer sterke pijnstiller. De stof, die opiorfine heet, is zes keer zo krachtig als morfine, maar zit in een minuscule dosis in ons speeksel.

16. Gonorroe is het sterkste dier

In verhouding tot zijn gewicht is de bacterie die gonorroe veroorzaakt, de gonokok, het sterkste organisme ter wereld. De bacterie kan 100.000 keer zijn lichaamsgewicht trekken. Als wij dat konden, zou een man van 80 kilo de Eiffeltoren achter zich aan kunnen slepen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: