Blinds

Zo maakt licht migraine erger

Mensen die last hebben van migraine, trekken zich vaak terug in een donkere kamer. Tot dusver was het een raadsel waarom zelfs het kleinste straaltje licht de pijn verergert. Maar een Amerikaans onderzoeksteam vond de verklaring, en dat kan leiden tot een geheel nieuwe migrainebehandeling

20 september 2010 door Nanna Dissing Bay Jørgensen

Als Heather Bird naar buiten gaat tijdens een aanval van migraine, voelt ze meteen een steek van pijn in het zonlicht. En dat terwijl de 22-jarige vrouw bijna blind is en niet eens kan zien of het buiten licht is of half donker.

Miljoenen ziende mensen delen die ervaring van Heather Bird. Verreweg de meeste migrainepatiënten krijgen meer hoofdpijn van licht – een toestand die we fotofobie noemen. Dat betekent dat veel mensen de hele dag een zonnebril op moeten, want zelfs gedempt licht is voor hen te sterk. Hun fotofobie beperkt deze mensen flink, want routineactiviteiten zoals werken, autorijden, schrijven en lezen zijn er voor de patiënten niet bij. De terugkerende aanvallen van migraine trekken een wissel op hun gezinsleven, sociale leven en carrière en komen de levenskwaliteit niet bepaald ten goede.

Migraine is een van de 20 ziekten die de meeste tijd af weten te snoepen van de werkzame jaren van ons leven. Het is altijd al een raadsel geweest waarom licht de pijn verergert. Maar nu heeft een Amerikaans onderzoeksteam het mysterie opgelost. De leider van het team is professor Rami Burstein van het Beth Israel Deaconess Medical Center en Harvard Medical School in Boston, VS. En zijn missie is duidelijk: ‘We hopen dat we de fotofobie kunnen terugdringen, zodat patiënten in de toekomst weer kunnen lezen, kunnen computeren en hun baan kunnen houden,’ aldus Rami Burstein.

Bloedvaten worden wijder

10 tot 15% van de wereldbevolking heeft last van migraine. We kennen de precieze oorzaak daarvan niet, maar we weten wel dat de grote bloedvaten op de hersenen wijder worden door een aanval, en dat veroorzaakt waarschijnlijk de pijn. Een aanval duurt tussen vier uur en drie dagen en begint vaak met een bonkende pijn aan één kant van het hoofd, die met misselijkheid en soms braken gepaard gaat. En dus extreme lichtgevoeligheid.

Toen Rami Burstein en zijn team op jacht gingen naar een verklaring van het verschijnsel dat licht de pijn verergert, begrepen ze dat dit eveneens geldt voor mensen die zo goed als blind zijn. Dat duidde erop dat de schakel tussen licht en de pijn niet de cellen in het netvlies konden zijn die te maken hebben met het zicht als zodanig. Om hun hypothese te testen – en vooral de cellen in het oog die wél die schakel konden zijn, aan te wijzen – moesten de onderzoekers dus kijken naar migrainepatiënten die geheel of gedeeltelijk blind waren.

Thema

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: