Zika microcefalie

Zikavirus kan worden overgedragen via het bloed

Het gevreesde zikavirus, dat hersenbeschadiging kan veroorzaken bij baby's, verspreidt zich. Het virus wordt vooral door muggen overgedragen, maar mensen kunnen elkaar ook besmetten.

26 januari 2016 door Anders Bruun

Steeds meer landen in Midden- en Zuid-Amerika melden gevallen van de gevreesde zikakoorts. De ziekte, die inmiddels ook Noord-Amerika heeft bereikt, is nu in 27 landen geconstateerd.

Zika is mogelijk soa

Het zikavirus wordt in de eerste plaats overgedragen door het muggengeslacht Aedes, maar het virus is in theorie ook seksueel overdraagbaar.

Als iemand bijvoorbeeld in een besmet gebied is geweest en het virus heeft opgelopen van een geïnfecteerde mug, kan hij terug in eigen land iemand anders besmetten via seksueel contact.

Daar waarschuwt het Deense Seruminstituut voor op zijn website: 'Er zijn enkele gevallen gemeld van seksuele overdracht van het zikavirus,' schrijft het instituut.

'De kans dat iemand op deze manier wordt besmet, is echter uiterst klein,' zegt Kåre Mølbak, hoofdarts, dr.med. en afdelingshoofd bij het Seruminstituut in Kopenhagen.

Zikavirus kan worden overgedragen via bloedtransfusie

Het instituut, dat onder het Deense ministerie van Volksgezondheid valt, schrijft verder dat het theoretisch mogelijk is dat de zikakoorts wordt overgedragen via bloedtransfusie.

Maar volgens Mølbak is dit risico klein, omdat donorbloed wordt getest, vooral als de donor in een besmettingsgebied is geweest.

'Het overgrote deel van de verspreiding van de ziekte komt voor rekening van muggen,' benadrukt Kåre Mølbak.

Dat betekent dat het besmettingsgevaar zich tot op heden voornamelijk beperkt tot gebieden waar de Aedes-mug voorkomt: Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië en de Stille Oceaan.

Het muggengeslacht Aedes komt in grote delen van de wereld voor en vormt de primaire besmettingsbron voor verschillende ziekten, waaronder zika en knokkelkoorts.

Misvormde hersenen bij baby's

Op zichzelf is de zikakoorts niet gevaarlijk, maar de gezondheidsautoriteiten nemen de situatie desondanks heel serieus.

Men denkt namelijk dat het zikavirus bij pasgeboren baby's ernstige hersenschade kan veroorzaken, onder andere microcefalie, waardoor de hersenen zich onvolledig ontwikkelen.

Hoewel de precieze samenhang tussen zika en microcefalie nog niet bekend is, komt de verspreiding van de twee zo vaak tegelijk voor dat een verband zeer waarschijnlijk is. Zo zag Brazilië, dat zwaar getroffen is door het zikavirus, het aantal gevallen van microcefalie in 9 maanden stijgen van 160 tot circa 3500.

Geen vaccin tegen zika

Er bestaat geen vaccin tegen het zikavirus. De gezondheidsautoriteiten adviseren mensen die naar een besmet gebied reizen zich tegen muggenbeten te beschermen met muggenwerende middelen, klamboes en bedekkende kleding.

Zwangere vrouwen wordt bovendien aangeraden hun reis uit te stellen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: