Zika microcefalie

Zikavaccin wordt getest op mensen

Het vaccin tegen het gevreesde zikavirus komt dichterbij. Op 20 juni gaf de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit toestemming voor de eerste proeven met mensen.

21 juni 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Het ziet ernaar uit dat we binnenkort niet meer bang hoeven te zijn voor de gevreesde zikakoorts, die zich de afgelopen jaren bliksemsnel heeft verspreid.

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA heeft onlangs toestemming gegeven om een vaccin te testen op mensen. Daarmee zet het vaccin de eerste stap op weg naar goedkeuring.

'We zijn trots dat we toestemming hebben voor de eerste studie naar het zikavaccin met menselijke vrijwilligers,' zegt J. Joseph Kim, CEO van Inovio Pharmaceutical. Hij benadrukt echter dat dit niet betekent dat het vaccin binnen een paar maanden zal zijn goedgekeurd.

'Het kan jaren duren voordat het onderzoek is afgerond. Maar dit is een zeer grote stap,' zegt hij. Als de proeven op mensen van Inovio niet succesvol blijken te zijn, staan er een heleboel andere bedrijven te trappelen om een vaccin te ontwikkelen.

Ziekte breidt zich uit Vooral in Zuid-Amerika zijn veel mensen getroffen door het gevreesde virus, dat door muggen wordt overgebracht.

Als zwangere vrouwen besmet raken, kan dit gevolgen hebben voor de baby.

Duizenden Zuid-Amerikaanse kinderen zijn met een misvormd, te klein hoofd geboren als gevolg van het zikavirus.

De ziekte heeft zich door de globalisering verspreid naar vooral Azië en Afrika. Het virus is alleen gevaarlijk voor ongeboren kinderen.

De meeste mensen zullen niet merken dat ze besmet zijn, want de ziekte openbaart zich slechts zelden. En wie wel symptomen krijgt, zal waarschijnlijk denken dat hij griep heeft.

Lees hier meer over het zikavirus: https://www.cdc.gov/zika. (Website in het Engels)

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: