verkoudheid top

Wetenschap heeft verkoudheid er bijna onder met nieuw vaccin

Het recept voor een nieuw vaccin is simpel. Zo simpel zelfs dat een van de wetenschappers die het ontwikkelden zich erover verbaast dat niemand eerder op het idee is gekomen.

6 oktober 2016 door Karine Kirkebæk

In deze tijd van het jaar is de ene verkoudheid nog niet voorbij of de andere kondigt zich alweer aan.

En dat is ook niet zo gek. Elk jaar zijn er meer dan 100 verschillende rhinovirussen in omloop, die ons allemaal verkouden kunnen maken.

Wetenschappers wilden dan ook een vaccin maken dat bescherming kan bieden tegen al deze virussen, die allemaal een andere variant van de ziekte veroorzaken. Die vallen onder de noemer verkoudheid.

Cocktail bevat 50 virussen

Daarom hebben onderzoekers eenvoudigweg een vaccin gemaakt met een kleine dosis van 50 verschillende rhinovirussen.

'Het is verbazend dat niemand de afgelopen 50 jaar aan zo'n simpele oplossing heeft gedacht,' zegt Ph.D. in pediatrie Martin Moore van de Emory University in de VS.

Vaccins werken door een heel klein beetje van de ziekteverwekker in het lichaam te spuiten, zodat het immuunsysteem er antistoffen tegen kan aanmaken.

Als we dan besmet raken met een verkoudheid, zal het immuunsysteem dat herkennen omdat het het al eerder gezien heeft. Vervolgens zal het de antistoffen aanmaken en de ziekte nog voordat de eerste symptomen de kop opsteken effectief bestrijden.

Volgende stap: proeven op mensen

Het vaccin geneest verkoudheid helaas niet, maar bij muizen en makaken heeft het goede resultaten laten zien bij het voorkomen van verkoudheid.

Nadat de dieren geïnjecteerd waren met het vaccin, stelden de onderzoekers vast dat ze antistoffen tegen alle 50 rhinovirussen hadden aangemaakt

De wetenschappers willen nu nieuwe proeven uitvoeren om te kijken of ze het vaccin op mensen kunnen testen en zo kunnen voorkomen dat we ziek worden als we ondergeniesd worden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: