HPV

Vaccin dringt HPV-virus terug met tot wel 90%

Na 10 jaar en ruim 187 miljoen doses heeft het HPV-vaccin het virus een zware slag toegebracht. Het aantal gevallen van baarmoederhalskanker is met 50% afgenomen. Over 40 jaar kan HPV-gerelateerde kanker zijn uitgeroeid, voorspellen onderzoekers.

1 september 2016 door Karine Kirkebæk

Hoewel het vaccin tegen HPV omstreden is vanwege mogelijke bijwerkingen, spreekt een groot vervolgonderzoek van het vaccinatieprogramma duidelijke taal:

In landen met een hoog vaccingebruik is het aantal infecties als gevolg van HPV afgenomen met tot 90 procent.

Daarnaast heeft het vaccin het aantal gevallen van celverandering in de baarmoederhals en van genitale wratten, beide het gevolg van HPV, teruggedrongen met respectievelijk 45 en 90 procent.

50% minder gevallen van baarmoederhalskanker

Sinds de lancering van het HPV-vaccin op 29 augustus 2006 is het ruim 187 miljoen keer toegepast in 130 landen. Het vaccin moet bescherming bieden tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat vaak wordt overgedragen door seksueel contact.

Het virus is heel algemeen, de helft van ons zal in de loop van zijn leven worden besmet.

Het virus is verantwoordelijk voor 5 procent van alle vormen van kanker wereldwijd. Maar na 10 jaar heeft het vaccin het aantal nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker al met 50 procent doen afnemen. En het beschermt tegen 90 procent van alle HPV-gerelateerde kankers bij mannen.

Nieuw kuur moet besmette mensen helpen

Professor Ian Frazer, een van de onderzoekers achter het vaccin en directeur van het Translational Research Institute Australia, zegt tegen Brisbane Times dat alle kankervormen die verband houden met het HPV-virus dankzij het vaccin binnen 40 jaar kunnen zijn uitgeroeid.

Dat zijn onder andere baarmoederhalskanker en keelkanker.

Frazer wil nu onderzoek doen naar een behandeling voor mannen en vrouwen die al met HPV besmet zijn, zodat ze het virus kwijt kunnen raken voor ze kanker ontwikkelen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: