Trypanosoma brucei

Achilleshiel van slaapziekteparasiet gevonden

Britse onderzoekers hebben de achilleshiel van de parasiet ontdekt die de gevaarlijke slaapziekte veroorzaakt.

Slaapziekte, die door de parasiet Trypanosoma brucei veroorzaakt wordt, kost jaarlijks meer dan een miljoen mensen het leven. Maar al zijn er effectieve geneesmiddelen, onderzoekers weten niet hoe ze werken. Dat geeft problemen als de parasiet resistent wordt en er behoefte is aan nieuwe medicijnen.

Nu blijkt uit een Britse analyse hoe het middel elk gen van deze taaie parasiet, die door de tseetseevlieg wordt overgebracht, beïnvloedt. Zo wordt duidelijk hoe hij resistent wordt, en zijn zwakke punten kunnen gebruikt worden voor nieuwe behandelingen.

De onderzoekers hebben de techniek RNA-interferentie gebruikt. Meer dan 99 procent van de circa 7500 genen van de parasiet werd getest op de ontvankelijkheid voor vijf van de frequentste medicijnen.

In totaal reageerden 55 genen op de behandeling, waarvan 28 op het middel suramine. Door nu de natuurlijke werking van de genen te bestuderen zagen de onderzoekers welk effect de medicamenten hebben en op welke manier de parasiet zich ertegen beschermt.

Zo bleek dat de parasiet resistent tegen drie middelen is, want hij weet te voorkomen dat ze door zijn celmembraan heen dringen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: