MG

Onbekende soa beheerst de Britten

Een onderzoek in Groot-Brittannië wijst uit dat een enorm gedeelte van de bevolking van het land een vrij onbekende geslachtsziekte of soa draagt. En vaak zonder het te weten.

17 november 2015 door Babak Arvanaghi

Pijn, afscheiding, kinderloosheid. Een vrij onbekende geslachtsziekte teistert Groot-Brittannië, en volgens een nieuw onderzoek vallen vooral mensen in de leeftijdscategorie 16 tot en met 44 jaar eraan ten prooi.

Het nieuwe onderzoek wijst uit dat 1 procent van de 16- tot 44-jarige Britten de ziekte hebben, die wordt overgedragen via seks. Dat komt neer op zo'n 200.000 mensen.

Bacteriën zijn de oorzaak van soa

De seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een bacteriële infectie met de naam Mycoplasma genitalium – kortweg MG. De bacterie is al sinds 1980 bekend, maar veel weten we er nog steeds niet van.

De infectie is voor een arts moeilijk te duiden. Vaak zijn er helemaal geen symptomen, en als ze dan eindelijk optreden, doen ze sterk denken aan een andere soa: chlamydia. MG moet echter heel anders behandeld worden.

Antibioticakuur geneest soa

Als de ziekte op zijn ergst is, krijgen mannen last van pijn bij het plassen, afscheiding en urinebuisinfecties. Mogelijk kan de bacterie ook leiden tot ontsteking van de bijballen, prostaat en gewrichten.

Ook vrouwen kunnen pijn krijgen bij het plassen en meer afscheiding hebben dan normaal. De bacterie kan bovendien leiden tot een ontsteking van de baarmoeder en eileiders, en daardoor tot kinderloosheid.

Gelukkig is de infectie goed te behandelen met een antibioticakuur. En net als andere soa's is ook deze geslachtsziekte te vermijden door veilig te vrijen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: