Miltvuur

Miltvuur ontwaakt na 75 jaar uit winterslaap

Siberië wordt geteisterd door een uitbraak van miltvuur. De gevreesde bacterie lag te sluimeren in de bevroren bodem, maar is door klimaatveranderingen weer tot leven gewekt.

11 augustus 2016 door Babak Arvanaghi

In het noordwesten van Siberië liggen zeker 90 personen in het ziekenhuis en is een jongen van 12 overleden door een uitbraak van de gevreesde ziekte miltvuur. De oorzaak ligt in de opwarming van het klimaat.

Miltvuur of antrax wordt veroorzaakt door de bacterie Bacillus anthracis. Deze taaie bacterie kan na honderden jaren van inactiviteit weer tot leven worden gewekt.

De bron van de uitbraak is waarschijnlijk het besmette lijk van een rendier dat of mens die ingevroren was in de Siberische permafrost. Door de ongebruikelijk warme zomer is het lijk ontdooid en zijn de bacteriën weer actief geworden.

Bacteriën sluimerden sinds 1941

Volgens de Russische autoriteiten zijn de bacteriën die de huidige uitbraak veroorzaakten sinds de laatste grote uitbraak in 1941 inactief geweest, doordat ze waren bevroren.

Toen het besmette lijk ontdooide, werden de bacteriën 'wakker' en hebben ze zich verspreid naar de lokale rendierkudden. 2300 dieren lieten het leven. Vervolgens werd de ziekte overgebracht op mensen die het vlees aten.

Vooral een nomadenvolk op het Jamal-schiereiland in het noordwesten van Rusland is zwaar getroffen door de uitbraak.

Het leger is ingezet

Miltvuur kent een aantal vormen, de uitbraak in Siberië treft het spijsverteringskanaal. De symptomen zijn onder andere bloederige diarree, bloederig braaksel, misselijkheid en buikpijn. De ziekte kan alleen worden behandeld met antibiotica, en ongeveer 60 procent van de behandelde patiënten overleeft.

Om de verspreiding van de infectie in Siberië een halt toe te roepen, is een militaire eenheid ingezet die is gespecialiseerd in biologische oorlogvoering.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: