Malariavaccin wordt volgend jaar in gebruik genomen

750.000 kinderen in Kenia, Ghana en Malawi worden volgend jaar ingeënt tegen de levensgevaarlijke malariaparasiet. De hoop is dat dit nieuwe vaccin tienduizenden levens kan redden.

10 mei 2017 door Babak Arvanaghi

Ondanks jarenlange intensieve inspanningen is malaria nog steeds een van de grootste doodsoorzaken ter wereld. Elk jaar kost de gevreesde parasiet bijna een half miljoen mensen het leven, vooral in de armste gebieden op aarde.

Maar nu nemen wetenschappers een nieuw wapen in gebruik.

In 2018 wordt in drie Afrikaanse landen een veelbelovend vaccin tegen malaria uitgerold. De hoop is dat het tienduizenden mensenlevens kan redden.

Vier prikken

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is verantwoordelijk voor de verspreiding van het vaccin RTS,S, dat in tests in een gecontroleerde laboratoriumomgeving een relatief groot effect had: 40 procent van de gevaccineerde proefpersonen werd immuun voor malaria.

Daarom worden volgend jaar 750.000 kinderen uit Kenia, Ghana en Malawi ingeënt, om te zien of het vaccin buiten het laboratorium even effectief is.

Het grootste probleem van het vaccin is dat het in vier doses moet worden toegediend. Tussen de eerste drie prikken zit telkens een maand, en de vierde komt pas 18 maanden later. Dat kan lastig te realiseren zijn in arme, onderontwikkelde gebieden.

Het meest veelbelovende vaccin

RTS,S is slechts een van de malariavaccins waaraan wordt gewerkt. Het is echter wel het verst ontwikkelde en meest veelbelovende.

De onderzoekers hopen dat het in combinatie met muggenspray en muskietennetten een effectief wapen kan zijn tegen de door muggen overgedragen parasitaire aandoening.

Als de vaccinaties in de drie landen succesvol blijken, zal het vaccin op grotere schaal en in meer landen worden uitgerold.

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: