Mosquito close-up

Doorbraak: Muggenval met mensengeur

Wetenschappers van de Wageningen University hebben een doorbraak bereikt. Ze willen malaria bestrijden met een muggenval met mensengeur, die ze uitgebreid getest hebben op een Keniaans eiland.

11 augustus 2016 door Ernie Ramaker

Wetenschappers van de Wageningen University zijn erin geslaagd om de populatie malariamuggen op het Keniaanse eiland Rusinga in anderhalf jaar tijd met 70 procent te reduceren.

Dat deden ze met behulp van een speciaal ontwikkelde muggenval, die menselijke lichaamsgeur verspreidt. Omdat er op het eiland geen elektriciteit was en de val op stroom werkt, werden er zonnepanelen geïnstalleerd op de daken van de huizen. Daardoor waren de bewoners niet alleen verlost van malariamuggen – ze kregen ook nog eens licht en oplaadpunten voor mobiele telefoons.

Volgens professor Willem Takken, de leider van het onderzoek, is het terugdringen van malaria van groot belang voor de voedselproductie en voor het welstandsniveau in Afrika: 'Doordat kinderen met malaria naar een ziekenhuis moeten, kunnen hun ouders niet op het land werken en neemt de voedselproductie af. Als die ouders dan zelf ook 4 tot 5 keer per jaar malaria-infecties krijgen, zijn ze zelf ook zo’n 6 weken niet tot werken in staat. Afrikaanse huishoudens in malariagebieden verliezen 10% van hun jaarlijkse inkomsten door malaria.'

Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zich ten doel gesteld om malaria in 2030 uit te roeien. De geurval uit Wageningen kan hier mogelijk een belangrijke bijdrage aan leveren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: