Alcohol kanker

Alcohol directe oorzaak van zeven soorten kanker

De rol van alcohol als veroorzaker van kanker is al lang omstreden. Nu blijkt dat ruim een half miljoen mensen jaarlijks sterven aan alcoholgerelateerde kanker.

26 juli 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Het is algemeen bekend dat alcohol slecht is voor je lever.

Maar wist je ook dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol het risico op kanker in de mond, de hals, de slokdarm, het strottenhoofd, de dunne darm, de dikke darm, de borst en de lever verhogen?

De wetenschapper Jenny Connor van de University of Otago in Nieuw-Zeeland nam een flinke stapel internationale onderzoeken door en kwam tot een opmerkelijke conclusie:

Een half miljoen doden

Alcohol is de oorzaak van 5,8 procent van alle sterfgevallen aan kanker. Dat betekent dat een half miljoen mensen niet aan kanker waren doodgegaan als ze geen alcohol hadden gedronken.

Omdat het niet makkelijk is om de rechtstreekse oorzaak van kanker vast te stellen, zijn wetenschappers vaak terughoudend in hun conclusies.

Er is geen tekort aan onderzoeken, maar het vergelijken van verschillende onderzoeken en daaruit gefundeerde conclusies trekken is een lastig en duur karwei.

En juist dat heeft Jenny Connor gepresteerd. Haar opmerkelijke resultaat is gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Addiction.

Doorbraak

Het onderzoek wordt geprezen door het World Cancer Research Fund, dat al lang vermoedt dat alcohol meer doden op zijn geweten heeft dan tot nu toe was aangetoond.

'Je kunt zeggen dat er nu stevig bewijs is dat alcohol rechtstreeks in verband staat met veel gevallen van ongeneeslijke kanker,' aldus Susannah Brown, hoofd onderzoek van die organisatie.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: