astmapil

Eerste astmapil in 20 jaar laat veelbelovende resultaten zien

Een nieuwe pil tegen astma en benauwdheid verzacht de symptomen en herstelt zelfs de luchtwegen van de patiënt. Naar verwachting komt het medicijn over drie jaar op de markt.

10 augustus 2016 door Karine Kirkebæk

In het Grieks betekent asthma 'hijgen'. En dat klopt: het is een ontstekingsziekte van de luchtwegen, die kan leiden tot een moeizame ademhaling en hoesten.

Maar een nieuwe pil uit Groot-Brittannië leidt volgens onderzoekers nu tot een zucht van verlichting.

Het medicijn is zojuist met vlag en wimpel geslaagd voor het derde van vier klinische proeven.

Ademhalen gaat meteen beter

Bij deze proef namen ongeveer 30 personen met gemiddelde tot zware astma 12 weken lang twee keer per dag de pil, die Fevipiprant heet.

Bij 80 procent van de proefpersonen werden de ontstekingen in het longweefsel verminderd, waardoor ze meteen makkelijker konden ademhalen.

Onderzoekers van de Britse Leicester University onderwierpen de proefpersonen onder andere aan ademhalingstests en namen weefselmonsters bij hen af.

Minder ontstekingen

Ook de ontstekingen in de luchtwegen werden onderzocht. Dit gebeurde aan de hand van een bepaald type witte bloedcellen, waar astmapatiënten er meer van hebben dan anderen.

Bij mensen met astma is het aandeel van deze witte bloedcellen doorgaans 5 procent of meer, terwijl het bij mensen zonder astma nog geen procent is.

In een persbericht over de proef schrijven de onderzoekers dat de pil het aantal witte bloedcellen in 12 weken tijd verlaagde van een gemiddeld niveau van 5,4 procent tot slechts 1,1 procent.

Nog niet op de markt

Chris Brightling, een van de deelnemende onderzoekers, zegt in The Guardian dat het nog even duurt voordat de pil op de markt komt. Hij hoopt echter dat het binnen drie jaar zover zal zijn.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: