autisme muis topbillede

Darmbacterie geneest autisme bij muizen

Een nieuwe studie laat zien dat muizen met symptomen van autisme kunnen worden behandeld met ontlasting van gezonde soortgenoten.

29 juni 2016 door Nanna Vium

De afgelopen jaren hebben we ontdekt dat onze darmen een belangrijke rol spelen voor onze fysieke en psychische gezondheid.

En dat blijkt eens te meer uit een nieuwe studie.

Onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Texas hebben namelijk ontdekt dat het mogelijk is om met slechts één type darmbacterie autisme te genezen bij muizen.

Ze kwamen hierachter door een groep jonge muizen met op autisme lijkende symptomen in één kooi te zetten met gezonde muizen.

Invloed op het gedrag

De kleine muizen aten de ontlasting van hun gezonde huisgenoten, zoals jonge muizen dat gewoon zijn te doen. Niet lang daarna constateerden de onderzoekers dat de symptomen van de jongen verdwenen.

De onderzoekers vermoedden dat de darmbacteriën van de muizen invloed hadden op hun sociale gedrag.

En inderdaad. Toen ze de micro-organismen in het maag-darmkanaal van de beide groepen muizen analyseerden, bleek dat bij de autistische muizen bepaalde darmbacteriën ontbraken, die bij hun gezonde soortgenoten wel werden aangetroffen.

Bacterie wordt aan water toegevoegd

Vooral de bacterie Lactobacillus reuteri was sterk ondervertegenwoordigd. Toen de onderzoekers deze bacterie toevoegden aan het drinkwater van de muizen, zagen ze de symptomen ook verdwijnen.

Het is echter nog niet bekend in hoeverre de behandeling bij mensen zou werken.

'We weten nog niet of het effectief zou zijn bij mensen. Maar het is bijzonder spannend om de werking van de hersenen te beïnvloeden via de darmen,' aldus onderzoeksleider Mauro Costa-Mattioli in ScienceDaily.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: