Demens kan modvirkes af en intelligent partner.

Je partner kan je redden van dementie

Ben jij bang dat je door dementie op een dag de namen van je kleinkinderen niet meer weet? Lees dan mee of je wel de juiste partner hebt.

14 april 2016 door Babak Arvanaghi

Als je langer in goede geestelijke gezondheid wilt blijven leven, moet je trouwen met een intelligent persoon.

Dat kwam volgens Xposé naar voren in een serie lezingen onder de titel Dementia: How Can We Protect Ourselves? In die serie vertelden meerdere deskundigen dat een intelligente partner dementie tegengaat.

Intelligentie werkt dementie tegen

Het is al langer bekend dat het stimuleren van de hersenen door middel van kruiswoordpuzzels en lezen een preventieve werking heeft op dementie. Professor Lawrence Whalley van de University of Aberdeen gaat echter nog een stap verder:

'Wat je als jongen nooit te horen krijgt, is dat je een intelligente vrouw moet trouwen als je langer wilt leven. Maar dat is precies wat je moet doen,' zei hij volgens Xposé in zijn lezing.

Een partner kan het intelligente milieu namelijk in veel sterkere mate stimuleren dan kruiswoordpuzzels en boeken.

Minder dementie onder rijken

De wetenschappers kwamen tot dit resultaat door identieke tweelingen te bestuderen. Ze scanden hun hersenen en onderzochten of ze werden getroffen door dementie.

Voor alle proefpersonen gold dat hun omgeving een grote rol speelde voor de mate waarin ze dementie ontwikkelden. Degenen van wie de hersenen tekenen van dementie vertoonden, maar die geen merkbare symptomen hadden, waren doorgaans intelligent, bekleedden een machtige positie en verdienden veel geld. Met andere woorden: hun brein werd op verschillende manieren geprikkeld.

Volgens de onderzoekers werken deze intellectuele prikkels dementie tegen. En nu blijkt dat die prikkels in hoge mate afkomstig kunnen zijn van een intelligente partner.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: