placenta

Zieke placenta kan nu medicijnen krijgen

Door de placenta als een kankergezwel te behandelen zijn wetenschappers er voor het eerst in geslaagd om een medicijn rechtstreeks bij de placenta af te leveren. Dit moet onder meer achterblijvende groei en vroeggeboortes voorkomen.

12 mei 2016 door Karine Kirkebæk

Bij 10% van de zwangerschappen treden complicaties op, die kunnen leiden tot een voortijdige geboorte of zwangerschapsvergiftiging bij de moeder. Beide kunnen de groei van de baby remmen.

Veel complicaties zijn terug te voeren op een slecht werkende placenta, die door uiteenlopende oorzaken de benodigde voedingsstoffen niet afgeeft.

Hittezoekende raket

Eerder moesten artsen in deze gevallen een dosis medicijn inspuiten bij de moeder en maar hopen dat die de placenta bereikte.

Maar nu heeft een onderzoeksteam uit het Britse Manchester een methode ontwikkeld die het mogelijk maakt om medicijnen als een soort hittezoekende raket op de placenta af te vuren.

Placenta gezien als tumor

Simpel gezegd wordt de placenta als een tumor behandeld. En de placenta heeft daar ook veel van weg: hij groeit snel en het immuunsysteem heeft er geen vat op.

De wetenschappers stelden de placenta bloot aan twee soorten aminozuurketens – zogeheten peptiden – die gebruikt worden om kankergezwellen te treffen: de peptiden CGKRK en iRGD.

Deze peptiden kunnen de tumor niet alleen lokaliseren, maar ook medicijnen meenemen.

Risico voor sommige vrouwen

De methode is met groot succes getest op zwangere muizen. De microscopische ketens van aminozuren gingen doelgericht op de placenta af en leverden een groeihormoon af dat het orgaan stimuleerde. Bij tests met mensen lijkt de methode ook te werken.

Een nadeel van de behandeling is echter dat hij een risico oplevert voor moeders met niet gediagnosticeerde kanker, want de peptiden maken geen onderscheid tussen de placenta en echte kankergezwellen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: