flosdraad

Raadsel wordt groter: Werkt flossdraad eigenlijk wel?

Een team journalisten heeft onderzoeken naar de werking van flossdraad doorgeploegd. De conclusie: het heeft geen direct effect.

4 augustus 2016 door Babak Arvanaghi

Als je een paar keer per dag flossdraad of tandzijde gebruikt, heb je minder last van gaatjes. Dat zeggen tandartsen al vele jaren.

Maar nu blijken die tandartsen er wellicht helemaal naast te zitten.

Uit een groot onderzoek van Associated Press blijkt namelijk dat wetenschappers nooit hebben aangetoond dat flossen enig effect heeft.

Bewijs laat te wensen over

De journalisten van AP namen 25 onderzoeksprojecten van de laatste 10 jaar onder de loep, waarin werd gekeken naar het verschil tussen alleen tandenpoetsen en tandenpoetsen en flossen.

De bewijzen die ze vonden waren zwak en onbetrouwbaar, en in sommige gevallen leken de onderzoekers belang te hebben bij het aanprijzen van flossdraad.

Daarom vroegen de journalisten vorig jaar opheldering aan de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten. Ze wilden weten op welk onderzoek de officiële aanbeveling om flossdraad te gebruiken gebaseerd is.

Aanbeveling ingetrokken

Toen de autoriteiten dit jaar hun gezondheidsaanbevelingen publiceerden, was het advies om flossdraad te gebruiken verdwenen – voor het eerst sinds 1979. Het bewijs dat flossen werkt was eenvoudigweg te dun.

Hoewel producenten van flossdraad enorme bedragen hebben uitgegeven aan onderzoek, hebben ze de werking van flossdraad nog niet weten aan te tonen.

Maak je dus geen zorgen als je vergeet te flossen. Zolang je elke dag je tanden poetst zit het wel snor. En als je wel flost: prima, want het kan ook geen kwaad.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: