Soldaat penistransplantatie

Gewonde Amerikaanse soldaten krijgen nieuwe penis

Amerikaanse soldaten die in de oorlog gewond zijn geraakt aan hun onderlichaam kunnen nu een nieuwe penis krijgen van een donor.

9 december 2015 door Karine Kirkebæk

Niet alleen armen en benen worden afgerukt door ontploffende bommen. Tussen 2001 en 2014 zijn 1367 Amerikaanse mannen hun geslachtsdelen geheel of gedeeltelijk kwijtgeraakt in militaire dienst. Voor velen gaat de kwaliteit van leven hierdoor sterk achteruit – evenzeer als wanneer ze een arm of been hadden moeten missen.

Daarom willen drie artsen van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore voor het eerst een penistransplantatie gaan uitvoeren bij een soldaat. De nieuwe penis is afkomstig van een donor en moet volledig functioneel worden.

Seks moet mogelijk zijn met penis

De eerste soldaat die de experimentele transplantatie zal ondergaan, heeft ernstig letsel aan onder meer zijn penis opgelopen bij een bomaanslag in Afghanistan.

Voor de transplantatie zullen de nieuwste technieken worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat de soldaat zo veel mogelijk profijt heeft van zijn nieuwe orgaan, moet dit gevoelig zijn en functionele urinewegen hebben. En in de loop van de tijd moet ook seks mogelijk zijn.

Penis wordt in drie stappen getransplanteerd

Het zal de eerste keer zijn dat een penistransplantatie wordt uitgevoerd in de VS. De artsen hopen de omvangrijke operatie binnen een jaar – mogelijk zelfs binnen een paar maanden – te kunnen uitvoeren.

Als de transplantatie goed verloopt, kan de getransplanteerde penis op de normale manier functioneren, met urinewegen en een bloedsomloop. Foto: Shutterstock.

De transplantatie bestaat uit drie belangrijke stappen:

  1. Donatie:

  2. Verbinding:

  3. Functie:

Er wordt niet vaak gepraat over letsel aan de geslachtsdelen als gevolg van de oorlog; gewonde soldaten beschouwen het als een taboe en kunnen het gemakkelijk verborgen houden.

Eén geslaagde transplantatie van penis

Dit type transplantatie is zeldzaam en complex. Tot op heden zijn er slechts twee pogingen gepubliceerd in medische tijdschriften: een mislukte poging in China in 2006 en een geslaagde in Zuid-Afrika in 2014.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: