Hoornvlies

Nieuwe ontdekking kan miljoenen het zicht teruggeven

Een baanbrekende techniek waarmee kunstmatige hoornvliescellen kunnen worden ontwikkeld, kan het leven van meer dan 10 miljoen mensen over de hele wereld veranderen.

31 augustus 2016 door Nanna Vium

Op dit moment is een transplantatie de meest effectieve manier om mensen met beschadigingen aan het hoornvlies het zicht terug te geven.

Maar net als op andere terreinen van orgaandonatie blijft de hoeveelheid beschikbaar donorweefsel ook hier achter bij de grote vraag.

Dat probleem kan binnen een paar jaar worden opgelost.

Beter dan hoornvlies van donor

Een team Australische onderzoekers heeft namelijk een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt hoornvliescellen in het laboratorium te kweken op een synthetische folie en vervolgens te gebruiken voor transplantatie.

De techniek heeft veelbelovende resultaten laten zien in een recente proef met schapen, en kan een radicale omslag teweegbrengen in het leven van de meer dan 10 miljoen mensen die wereldwijd lijden aan blindheid of slechtziendheid als gevolg van een beschadigd hoornvlies.

Dat is de overtuiging van onderzoeksleider Berkay Ozcelik van de University of Melbourne. 'Wij denken dat onze behandeling beter werkt dan een hoornvlies van een donor, zegt hij tegen ScienceAlert.

Volgend jaar tests met mensen

De techniek komt erop neer dat de onderzoekers een monster nemen van de hoornvliescellen van de patiënt zelf, deze opkweken op de synthetische folie en die folie in het oog transplanteren. De folie herstelt de vochtbalans en houdt het hoornvlies gezond en helder.

Doordat het eigen weefsel van de patiënt wordt gebruikt, is het risico op afstoting kleiner dan wanneer er donorweefsel wordt getransplanteerd.

Berkay Ozcelik en de rest van het team hopen dat de behandeling in de loop van volgend jaar bij mensen kan worden getest.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: