Lung transplantation

Zie menselijke longen ademen onder een glazen stolp

Tegen 80 procent van de donorlongen wordt weggedaan wegens vermeende fouten en beschadigingen. Nu kan een glazen stolp onder druk de longen vóór transplantatie doorlichten om te bepalen of ze het bloed van zuurstof kunnen voorzien.

25 juni 2013

Als een donor op de operatietafel ligt, nemen de artsen de organen uit die andere patiënten kunnen redden, maar tegen de 80 procent van alle longen moeten ze wegdoen. Het tere weefsel raakt vaak beschadigd bij het overlijden, zoals door een verkeersongeluk, of de artsen twijfelen gewoon of ze de longen wel kunnen gebruiken. De Canadese arts Shaf Keshavjee van de University of Toronto wil daar verandering in brengen met een heel nieuwe techniek, een zogeheten ex vivo-test, waarbij hij de twijfelachtige longen test onder bijna natuurlijke omstandigheden.

Steriele stolp onder druk

De longen liggen onder een luchtdichte, steriele glazen stolp, en er stroomt een synthetische bloedvervanger doorheen. Een pomp verhoogt en verlaagt de druk in de stolp, waardoor de longen als het ware ademen en de bloedvervanger zo goed als ze kunnen van zuurstof voorzien. Door het zuurstofgehalte van de vloeistof die door de longen heen is gegaan te meten kunnen de artsel bepalen of de longen naar behoren werken. Ook kunnen ze zo zien of ze bijvoorbeeld geperforeerd zijn, waardoor ze hun natuurlijke functie niet kunnen uitoefenen in een nieuw lichaam.

Test blaast longen nieuw leven in

In 2011 voerde Shaf Keshavjee een klinische test uit, waarbij 20 patiënten donorlongen kregen die normaal gesproken zouden zijn weggedaan, maar toch de ex vivo-test hadden doorstaan. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 15 procent van deze patiënten te maken kreeg met de complicatie PGD, wat betekent dat de nieuwe longen binnen drie dagen werden afgestoten. Opvallend is dat van de patiënten die de normale procedure volgen, wel 30 procent last krijgt van deze complicatie. Dat duidt erop dat de ex vivo-test niet alleen meer bruikbare longen kan aanwijzen, maar ook longen nieuw leven kan inblazen, waardoor ze beter zijn voorbereid op hun nieuwe werkplek. De wetenschapper hoopt dat zijn methode het acute gebrek aan donorlongen kan helpen terugbrengen.

Zie de longen buiten het lichaam ademen via de videolink

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: