VR paranoia

Virtual reality kan paranoïde angst dempen

Een virtualrealitybril heeft verrassend goede resultaten laten zien bij proefpersonen met paranoia. De bril en de bijbehorende film confronteren paranoïde mensen met hun grootste angst.

11 mei 2016 door Karine Kirkebæk

Je moet je angst onder ogen zien. Die oude raad krijgt nu een nieuwe betekenis.

Onderzoekers van de Oxford University hebben namelijk virtual reality (VR) gebruikt om mensen met paranoia ofwel achtervolgingswaan te confronteren met hun angsten.

Blootgesteld aan beangstigende situatie

In een onderzoek, dat is gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry, concluderen de onderzoekers dat de symptomen van paranoïde mensen met behulp van virtual reality aanzienlijk kunnen worden verlicht.

Mensen met de diagnose paranoia zijn ervan overtuigd dat ze door anderen in de gaten gehouden of bedreigd worden.

LEES OOK: Virtual reality – de toekomst is nu

In de virtuele wereld bevinden de proefpersonen zich met andere mensen in een metro of lift – situaties die ze hoogstwaarschijnlijk als beangstigend zullen ervaren.

In dit filmpje zie je stukjes van de video die de proefpersonen te zien kregen.

Paranoia wordt gedempt

Na slechts 30 minuten in de geconstrueerde, virtuele situatie namen de onderzoekers duidelijk minder paranoia waar bij de proefpersonen.

Vlak na de VR-ervaring had 50% van de proefpersonen geen ernstige paranoia meer. Ook in de echte wereld voelden ze zich veel minder angstig dan voorheen.

Een effectief hulpmiddel

Daniel Freeman, hoogleraar klinische psychologie en een van de onderzoekers die aan het project meewerkten, zegt tegen Wired dat virtual reality op dit moment kan worden beschouwd als een aanvulling op medicijnen, maar dan wel als een 'bijzonder effectief' hulpmiddel.

Het kan mensen met paranoia helpen hun gevoel van veiligheid terug te krijgen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: