Blasting kidney nerves with radio waves

Radiogolven kunnen bloeddruk verlagen

Radiogolven kunnen de zenuwen dicht bij de nieren vernietigen, en zo de bloeddruk verlagen.

18 augustus 2011

Al is de methode bij circa 80 ziekenhuizen en medische centra in Europa en Australië in gebruik, zij is onlangs pas goedgekeurd bij een klinische test door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van Murray Esler van Baker IDI Heart and Diabetes Institute in Melbourne.

Ongeveer de helft van alle patiënten met een te hoge bloeddruk reageert niet goed op medicijnen, en de proefpersonen voor de nieuwe behandeling kwamen dan ook uit deze groep. Een halfjaar na de test was hun bloeddruk gemiddeld gedaald met 32/12 mmHg (kwik) ten opzichte van de beginstand van 178/96 mmHg; de bloeddruk bij een controlegroep, die alleen medicijnen kreeg, was niet veranderd. Bij 84% van de patiënten daalde de bloeddruk zeker met 10 mmHg.

De nieren regelen de bloeddruk door zout en andere stoffen uit het bloed te halen. Die activiteit wordt deels door de hersenen aangestuurd via het sympathische zenuwstelsel, en eerdere tests tonen aan dat die zenuwen vaak heel actief zijn bij mensen met een hoge bloeddruk.

De onderzoekers probeerden dus een aantal sympathische zenuwen van de nieren lam te leggen met radiogolven. Het elektrisch systeem van de zenuwen is heel gevoelig voor deze behandeling, terwijl de slagaderen er geen schade van ondervinden.

Overactieve nierzenuwen buitenspel gezet

Hoge bloeddruk kan komen door grote activiteit in de sympathische zenuwen van de nieren. De behandeling helpt.

1. Een katheter gaat door de lies via een slagader naar de nieren.

2. Een elektrode op de punt van de katheter zendt gerichte radiogolven uit, die de sympathische zenuwen rond de slagader verhitten en daardoor uitschakelen.

3. De bloeddruk daalt.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: