MR-scanner magnetisme

MRI-scanner heeft zeer krachtige magneet

De dokter vraagt je niet voor niets je piercings te verwijderen voor je de MRI-scanner in gaat. De magneet van de scanner trekt met honderden kilo's aan metaal.

3 juni 2015 door Babak Arvanaghi

Magneet van MRI-scanner gaat steeds aan en uit

Het lawaai van een MRI-scanner kan ronduit ondraaglijk zijn. Maar het apparaat is soms onmisbaar bij het stellen van een juiste diagnose.

Het kabaal wordt veroorzaakt door de zeer krachtige elektromagneet in de scanner. De magneet van een MRI-scanner gaat voortdurend aan en uit.

Als de magneet aan is, gaan je lichaamscellen allemaal dezelfde kant op staan, en als hij uit gaat, keren ze terug naar hun natuurlijke positie. Hierbij zenden ze een golf uit die het apparaat opvangt.

Magnetisme veroorzaakt lawaai van een MRI-scanner

De magneet van de MRI-scanner heeft niet alleen effect op het lichaam van de patiënt, maar ook op zijn eigen metalen delen. Daardoor is het binnen in de scanner zo'n hels kabaal.

In de video hierboven kun je zien hoe krachtig de magneet van een MRI-scanner is, en je komt erachter waarom mensen met bijvoorbeeld een pacemaker niet in de scanner kunnen.

Je kunt ook je kennis over magnetisme testen.

Magnetisme is onmisbaar voor de moderne mens

Magnetisme maakt niet alleen de MRI-scanner mogelijk, maar staat ook aan de basis van het kompas, elektrisch licht en computers.

Lees alles over dit aantrekkelijke verschijnsel in ons artikel:

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: