Vulling

Kies repareert zichzelf dankzij nieuwe vulling

Het is afgelopen met gebroken vullingen en pijnlijke wortelkanaalbehandelingen. De vullingen van de toekomst doen meer dan een gaatje dichten.

7 juli 2016 door Tobias Hjortkjær Schultz

Dankzij een ontdekking van Britse wetenschappers wordt je verblijf in de tandartsstoel een stuk minder onaangenaam en kostbaar. Ze hebben een nieuw type vulling ontwikkeld die het tandbeen ertoe aanzet om zichzelf te repareren met behulp van stamcellen.

Tandbeen is het materiaal waaruit tanden en kiezen zijn opgebouwd.

Aan de buitenkant zit een laag hard glazuur, en vlak daaronder het tandbeen, dat de zenuwen in de kies beschermt.

Een enorm verschil Bij de meesten van ons ontstaan er gaatjes doordat bacteriën het glazuur hebben weggevreten. Als de bacteriën dan niet gestopt worden, vreten ze zich een weg door het tandbeen en tasten ze de zenuwen aan.

Als het zo ver komt, kun je op dit moment kiezen tussen een dure en potentieel zeer pijnlijke wortelkanaalbehandeling of het trekken van de kies.

In dit soort situaties zal de nieuwe vulling een groot verschil maken.

Vulling activeert stamcellen 'We hebben een synthetisch biomateriaal ontworpen dat je rechtstreeks op de zenuwen in de kies kunt aanbrengen en dat de stamcellen in de kies activeert, waardoor ze nieuw tandbeen gaan vormen,' aldus onderzoeksleider Adam Celiz van de University of Nottingham.

Het materiaal wordt, net als gewone vullingen, in het gaatje in de kies gespoten, waarna het gehard wordt met uv-licht.

De ontdekking is echter nog in een vroege ontwikkelingsfase, en het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat jouw tandarts de methode kan aanbieden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: