Din tis afslører, om du lyver

Je plas laat zien of je liegt

Wetenschappers hebben een methode gevonden om de lichaamsreactie op het vertellen van een leugen aan het licht te brengen. Als je een leugen vertelt, remmen bepaalde hersencentra de productie van signaalstoffen. Een simpele urinetest laat dit zien, en op termijn kan met deze methode bijvoorbeeld vreemdgaan worden aangetoond.

27 maart 2015

Disclaimer: Het artikel hieronder is onze aprilgrap van dit jaar. Urine kan niet als leugendetector dienen.

Een nieuwe methode om leugens aan het licht te brengen zal de leugendetector binnenkort overbodig maken. Liegen blijkt namelijk tot een reactie in onze hersenen te leiden, die de productie van de neurotransmitter serotonine remt. Serotonine wordt omgezet in de stof 5-HIAA, die te meten is in urine, en er is nu een verband aangetoond tussen de concentratie van deze stof en het vertellen van leugens.

'De hersenen moeten eenvoudigweg harder werken om leugens te verzinnen. Dit beïnvloedt de aanmaak van signaalstoffen, en vooral de serotonineproductie blijkt hier gevoelig voor,' aldus dr. Claudia Rheinhart, het hoofd van het instituut voor neurologie en farmacologie aan de universiteit van München, waar de ontdekking is gedaan.

Plas weet alles

In de urine is het 5-HIAA-gehalte in de uren na het vertellen van een leugen significant lager dan anders. Als de wetenschappers erin slagen de methode te verfijnen, kunnen ze erachter komen welke niveaus en tijdsintervallen leugens kunnen aantonen.

'We zijn pas net begonnen, en we moeten nog veel onderzoek doen voor we kunnen zeggen dat de methode betrouwbaar is. Maar dat lukt ons uiteindelijk wel,' zegt Rheinhart.

Voeding gooit roet in het eten

Het is bekend dat de serotoninespiegel, en daarmee het 5-HIAA-gehalte in de urine, beïnvloed wordt door bepaalde voedingsstoffen en geneesmiddelen. Daardoor kan het normale gehalte van persoon tot persoon verschillen.

'We denken echter dat we op termijn algemene richtlijnen kunnen opstellen aan de hand waarvan we met zekerheid kunnen zeggen of iemand in een bepaald tijdsinterval gelogen heeft,' aldus Rheinhart.

Bij toeval ontdekt

De ontdekking kwam als een verrassing voor de wetenschappers. Ze waren bezig met een onderzoek naar het verband tussen serotonine en agressie, maar tijdens een proef met hersenscans merkten ze dat het verschil maakte of de proefpersonen een situatie verzonnen waarbij ze agressief waren of over een waargebeurd voorval spraken.

Een laag serotonineniveau is eerder in verband gebracht met depressie, agressiviteit en een gebrek aan zelfbeheersing.

'De fysieke symptomen staan dus in relatie tot de gevoelens die ontstaan bij het vertellen van een leugen, vooral als je erop betrapt wordt,' vertelt Claudia Rheinhart.

Industrie staat te springen

Niet alleen wetenschappers lopen warm voor de nieuwe ontdekking. De industrie volgt het onderzoek met belangstelling. Zo heeft het bedrijf Vitanuvos, dat zwangerschapstesten op de markt brengt, zich al gemeld.

'We zien zeker mogelijkheden in een test om vreemdgaan aan te tonen en een algemene test voor tieners, dus we zijn zeer geïnteresseerd in de uitkomsten van het onderzoek,' aldus April Stulta, marketing director van Vitanuvos.

De wetenschappers in het laboratorium in München zijn blij met alle belangstelling.

'Zelfs inlichtingendiensten hebben contact met ons opgenomen voor meer informatie over ons onderzoek. Dat overkomt ons niet elke dag,' lacht Claudia Rheinhart.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: