Slimme pil  alarmeert de arts 1/2015

Slimme pil roept om hulp

Een nieuwe, slimme pil geeft de toestand van een patiënt door, zoals pols en activiteitenniveau. Een chip op de pil waarschuwt direct de arts via zijn smartphone, zodat hij kan reageren als de toestand van de patiënt kritiek wordt.

3 december 2014 door Anne Lykke

Voor patiënten die vaak hun pillen vergeten of niet altijd de juiste dosis weten te bepalen, is er nu een intelligente pil in ontwikkeling.

Als een patiënt die slimme pil inneemt, activeert het maagzuur een chipje op de pil, dat dan een signaal naar een pleister met allerlei elektronica stuurt.

Pil geeft arts informatie

De pleister stuurt de wereld aan gegevens over het wel en wee van de patiënt naar de mobiele telefoon of computer van de arts. De arts kan dus in actie komen als de lichaamsfuncties van de patiënt ineens van slag zijn.

Dankzij de pil kan de arts zien of de patiënt zijn medicijnen wel heeft ingenomen, en in de toekomst hopelijk ook of het geneesmiddel wel werkt. Als het signaal van de pil uitblijft, wordt de arts daarover gewaarschuwd.

Lees het artikel 'Slimme pil alarmeert de arts'

Wat gebeurt er met de pil in de maag, en wat is het potentieel van de pil? Lees het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 1/2015.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: