Parkinson test

Eenvoudige ogentest kan parkinson vroeg aan het licht brengen

Met apparatuur die nu al door oogartsen wordt gebruikt, kan in de toekomst mogelijk de ziekte van Parkinson worden gediagnosticeerd voordat er symptomen optreden. Een vroege behandeling van de ziekte laat veelbelovende resultaten zien.

24 augustus 2016 door Karine Kirkebæk

Kleine veranderingen in het netvlies en zwellingen in het oog kunnen de ziekte van Parkinson aan het licht brengen voordat de klassieke symptomen als bevingen of stijfheid zichtbaar worden.

Dat hebben onderzoekers van het University College London aangetoond bij ratten. De procedure is bovendien goedkoper en veiliger dan de methode die momenteel wordt gebruikt.

Op dit moment wordt de ziekte – die 1 op de 500 mensen treft – gediagnosticeerd door een neuroloog. Dat gebeurt niet op basis van een CT- of MRI-scan, maar op grond van klinische verschijnselen.

Voor de nieuwe, eenvoudige test zijn alleen instrumenten nodig die sowieso al in de spreekkamer van oogspecialisten te vinden zijn. In de toekomst kun je daarom mogelijk door de oogarts op parkinson worden getest.

Hoe eerder, hoe beter

De onderzoekers deden proeven met ratten die genetisch waren gemanipuleerd om parkinson te ontwikkelen. Ze constateerden al tekenen van de ziekte als de ratten 20 dagen oud waren – hoewel er pas op dag 60 fysieke symptomen ontstaan.

Een vroege diagnose van de ziekte is gunstig, want bij ratten die het medicijn rosiglitazone al op dag 20 kregen, raakten de zenuwcellen minder beschadigd dan bij dieren die pas later werden behandeld.

Diagnose door oogarts

Bij de test schijnt de arts met een lampje op de achterkant van het oog om te zien hoeveel cellen in het netvlies er afsterven en of er in dit gebied zwellingen optreden.

Het Londense team hoopt nu toestemming te krijgen voor proeven op mensen.

Bekijk ook ...

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: