Ian Burkhart

Denkkracht bestuurt verlamd lichaam

Dankzij een chip in de hersenen kan een verlamde man weer bewegen. De computer vertaalt signalen van de hersenen en stuurt ze verder naar spieren in de arm.

1 september 2016

Zes jaar geleden brak de nu 24-jarige Amerikaan Ian Burkhart zijn nek bij het duiken, waarna hij vanaf zijn borst naar onderen toe verlamd was.

Sindsdien kan hij alleen schouders en ellebogen bewegen.

Maar nu kan hij één hand met vingers weer gebruiken – via denkkracht.

Microchip leest hersensignalen uit

Daarvoor kreeg hij een microchip in zijn hersenen, en als hij eraan denkt zijn hand te openen, stuurt de chip de signalen naar een computer.

Die zendt het bericht door naar elektroden om Burkharts rechter onderarm, die zijn spieren tot bewegen aanzetten.

130 elektroden activeren de armen polsspieren, zodat Burkhart dingen kan pakken en verplaatsen. Foto: Ohio State University.

Een betere toekomst voor verlamde mensen

Zo hebben chirurgen en onderzoekers van de Ohio State University ervoor gezorgd dat Burkhart zijn hand kan bewegen, en ze verwachten dat meer verlamde mensen er veel aan zullen hebben in het dagelijks leven.

Momenteel werkt de technologie alleen zolang de patiënt is verbonden met de krachtige computers van de universiteit, maar hopelijk lukt het ooit ook met draagbare technologie.

Chip zet gedachte om in handeling

De microchip in de hersenen zit in het bewegingscentrum, dat voor elke beweging signalen uitzendt. Een kabel vanuit de hersenen stuurt de signalen verder door het lichaam.

Feiten over ruggenmergletsel

? Beschadigd ruggenmerg leidt tot verlamming als er geen verbinding is tussen de hersenen en de rest van het lichaam.

? Hoe ernstig het letsel is, hangt samen met de plaats in de ruggengraat. Hoe hoger het letsel zit, des te meer gebieden van het lichaam er gevolgen van ondervinden.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: