cannabis

Waarom werkt hasj verdovend?

Kanker- en reumapatiënten krijgen soms hasj ofwel cannabis toegediend, maar worden ze daar dan niet high van?

14 oktober 2011

De actieve stof in hasj, tetrahydrocannabinol (THC), heeft invloed op de manier waarop de neuronen met elkaar communiceren doordat die zich hecht aan receptoren in de hersenen. De receptoren komen veel voor in zones die te maken hebben met welzijn, geheugen, gevoel, beweging, leren, concentratie en coördinatie.

De stof lijkt op sommige signaalmoleculen in de hersenen, de endocannabinoïden, die de sterkte van de zenuwsignalen regelen die door de hersenen razen.

Als je je bijvoorbeeld zorgen maakt, kun je de focus wegnemen met de natuurlijke endocannabinoïden óf met THC; de hersenen kunnen zich dan op meer alledaagse dingen richten, waardoor je wat ontspant.

Maar de stoffen hebben ook andere effecten, zoals een pijnstillende werking, en patiënten roken dan ook al eeuwenlang cannabis. Artsen maken steeds meer gebruik van die werking door pillen met THC voor te schrijven.

Kanker- en reumapatiënten hebben baat bij hasj

Reuma- en kankerpatiënten hebben vooral baat bij de pijnstillende werking van de stof. En voor patiënten die een chemokuur ondergaan en daardoor hun eetlust verliezen en te veel dreigen af te vallen, is het een uitkomst dat de stof de eetlust opwekt en het misselijke gevoel kan wegnemen.

Het nadeel van het gebruik van cannabis als geneesmiddel is echter dat het allerlei bijwerkingen heeft en dat patiënten er high van kunnen worden. Maar onlangs ontdekten Amerikaanse onderzoekers dat THC twee afzonderlijke werkingsmechanismen heeft. Het ene maakt je high, het ander stilt de pijn.

Daarom zijn wetenschappers nu bezig om de stof verder te ontwikkelen tot een efficiënte pijnstiller zonder bijwerkingen.

Hier doet cannabis iets met het brein

brain scan

Cannabis kan de pijn verlichten, de eetlust opwekken, misselijkheid verminderen en de spieren laten verslappen. Dat komt doordat cannabis zich hecht aan receptoren in de hersenen: in de hersenstam, de hypothalamus en de kleine hersenen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: