© BestStockFoto, Shutterstock

4 ziekten die we kunnen behandelen met cannabis

Wetenschappers hebben ontdekt dat cannabis wellicht de sleutel is tot de genezing van ziekten als MS en alzheimer. Wiet lijkt bovendien veel andere ziekten te kunnen verzachten.

6 juli 2017 door Stine Delfs

Tot nu toe hebben negen Europese landen medicinale cannabis geïntroduceerd, en steeds meer landen staan toe dat stoffen uit cannabis gebruikt worden bij medische experimenten.

De nieuwste onderzoeken tonen het grote potentieel van het omstreden plantje, en binnenkort kunnen speciaal ontwikkelde middelen op van basis wiet ernstige ziekten wellicht geheel zonder bijwerkingen genezen.

1. Dementie/alzheimer

Wereldwijd kampen 47 miljoen mensen met vergeetachtigheid en geheugenverlies. Hun hersencellen worden aangevallen door dementie of alzheimer. Het eiwit bèta-amyloïde hoopt zich op in de cellen en veroorzaakt een dodelijke ontsteking. 

Maar in het laboratorium lijkt het euforisende molecuul uit cannabis, THC, te voorkomen dat zieke hersencellen afsterven als gevolg van alzheimer. Als wetenschappers THC in een petrischaaltje met demente hersencellen druppelen, lossen de eiwitklompjes in de cellen op en verdwijnt de ontsteking. 

Als THC diezelfde genezende werking heeft op de hersencellen van demente mensen als in het laboratorium, dan is de ziekte wellicht geheel uit te bannen met wiet. 

2. Kanker

Misselijkheid en pijn zijn slechts enkele van de bijwerkingen van chemotherapie, maar cannabis heeft een positief effect op beide symptomen.

Op dit moment is onvoldoende wetenschappelijk bewezen dat THC de kankergezwellen zelf rechtstreeks beïnvloedt, maar omdat de stof pijnstillend werkt en de eetlust opwekt, hebben kankerpatiënten er baat bij. THC geeft ze hun kracht terug na de slopende chemokuren. 

Daarom lijkt de combinatie van chemotherapie en mediwiet de effectiefste behandeling tegen een van de ergste ziekten van deze tijd. 

3. Multiple sclerose

Patiënten met MS hebben te maken met stijve spieren, kramp en pijn doordat hun zenuwstelsel langzaam afgebroken wordt. 

De mondspray Sativex, die THC en cannabidiol uit wiet bevat, is goedgekeurd voor de behandeling van deze symptomen. Uit proeven blijkt dat het geneesmiddel de ontwikkeling van de chronische ziekte vertraagt, de beweeglijkheid verbetert en de afbraak van het centraal zenuwstelsel vermindert. 

4. Tourette

Een plotselinge uithaal met de hand, rare grimassen en ongepaste uitingen zijn aan de orde van de dag voor mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette. De onvrijwillige spiersamentrekkingen en geluiden worden tics genoemd.

Omdat wetenschappers nog niet achter de precieze oorzaak van Tourette zijn, bestaat er ook geen rechtstreekse behandeling van de stoornis. 

Uit proeven komt echter naar voren dat THC zorgt voor een afname van de verbale en fysieke tics, maar het is nog niet wetenschappelijk verklaard hoe dit precies werkt.

GENEESMIDDELEN VAN DE TOEKOMST:

  • De cannabisplant bevat het molecuul THC, de stof cannabidiol en zeker 100 andere chemische stoffen die de gebruiker samen een behaaglijke roes geven. 
  • Met de nieuwe kennis over cannabis hopen wetenschappers geneesmiddelen op maat te kunnen maken die op THC lijken, maar geen bijwerkingen als psychosen en eetbuien hebben. 

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: