autisme

Medicijn tegen kanker drukt autismesymptomen de kop in

Nieuw onderzoek geeft hoop op het vinden van een behandeling voor autisme. Proeven met muizen hebben aangetoond dat een medicijn tegen kanker onder andere de sociale fobie bij muizen met autisme van alle leeftijden kan stoppen.

26 februari 2016 door Karine Kirkebæk

Alsof je een schakelaar omzet, zo hebben onderzoekers een gen aangezet in de strijd tegen autisme.

Onderzoekers van het MiT in de VS hadden muizen zo gemodificeerd dat het gen Shank3 bij hun geboorte al was uitgeschakeld. Dit gen staat bij 1 procent van de mensen met autisme uit.

Door het Shank3-gen weer aan te zetten, slaagden de onderzoekers erin symptomen die met autisme in verband worden gebracht, zoals het vermijden van sociale interactie en dwangmatig en repetitief gedrag, te stoppen. De onderzoekers zijn vooral blij met het feit dat de behandeling bij zowel volwassen als heel jonge muizen werkt. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Autisme neemt af bij muizen

De onderzoekers onder leiding van professor Guoping Feng slaagden erin het Shank3-gen weer in te schakelen door de muizen het borstkankermedicijn tamoxifen toe te dienen.

De betreffende muizen hadden last van angst, dwangmatig gedrag en sociale fobie. Maar zodra de onderzoekers Shank3 inschakelden, gingen de muizen meer interactie met elkaar aan en vertoonden ze minder repetitief gedrag, zoals met hun poten hun snuit aanraken of aan hun oren krabben.

Op celniveau zagen de onderzoekers dat de vertakkingen waarmee de zenuwcellen met elkaar communiceren in aantal toenamen toen het Shank3-gen werd ingeschakeld.

Autisme bij oude muizen hardnekkiger

Ook de oude muizen genazen van hun sociale fobie, maar ze bleven wel angstig. Dat duidt erop dat aan autisme gerelateerde angst op jonge leeftijd moet worden behandeld – in het geval van de muizen 20 dagen na de geboorte.

De hersenen van muizen zijn niet identiek aan die van de mens, maar veel van de genen die in verband worden gebracht met autisme, zijn bij muis en mens gelijk. Daarom hopen de onderzoekers de genschakelaar in de toekomst ook bij mensen te kunnen testen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: