Dementievaccin topfoto

Dementievaccin binnenkort op mensen getest

Een veelbelovend nieuw vaccin dat dementie voorkomt kan binnen een paar jaar op mensen getest worden, zo zeggen de ontwikkelaars.

21 juli 2016 door Nanna Vium

Wereldwijd leven meer dan 47,5 miljoen mensen met de diagnose dementie, en dat aantal neemt razendsnel toe. In 2030 is het maar liefst 75,6 miljoen.

Het staat dus buiten kijf dat dementie een groot probleem is – voor de zieken zelf, voor hun familie en voor de samenleving.

Daarom zijn wetenschappers naarstig op zoek naar een behandeling voor de ziekten die tot dementie leiden.

En nu heeft een onderzoeksteam van onder meer de Flinders University in Australië voortgang geboekt met de ontwikkeling van een vaccin dat naar verluidt al binnen twee of drie jaar op mensen getest kan worden.

Als kapotte auto's

Het vaccin is in staat om doelgericht af te rekenen met twee typen afgebroken eitwitten, die zich in de hersenen ophopen en vaak dementie veroorzaken.

Die eiwitten heten tau- en bèta-amyloïde.

Nikolai Petrovsky - een van de ontwikkelaars van het vaccin - vergelijkt ze met kapotte auto's in een garage die de weg versperren.

'Je moet ze weghalen, anders kun je de garage niet uit komen,' zegt hij tegen 891 ABC.

Een groot potentieel

Het vaccin heeft onlangs veelbelovende resultaten laten zien bij een test op muizen.

'We hebben een vaccin gemaakt dat het immuunsysteem aanzet tot de productie van antistoffen. Die antistoffen werken als een soort sleepwagens in de hersenen, die de afgebroken eiwitten verwijderen,' aldus Nikolai Petrovsky.

Volgens hem is het bijzonder dat het vaccin precies deze twee eiwitten weet op te ruimen.

'Het betekent dat het vaccin het potentieel heeft om dementie te voorkomen én om het proces in de vroegste stadia terug te draaien,' legt hij uit.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: