Vanna Belton

Blinde vrouw kan weer zien dankzij stamcellen

Een Amerikaanse vrouw heeft na vijf jaar blindheid haar gezichtsvermogen gedeeltelijk teruggekregen nadat stamcellen uit haar eigen heup in haar ogen zijn gespoten. Deze behandeling lijkt ook te werken tegen groene staar.

4 maart 2016 door Karine Kirkebæk

Door stamcellen in de ogen van blinden te spuiten heeft een arts het gezichtsvermogen van patiënten met onder meer groene staar hersteld.

Vijf jaar geleden werd Vanna Belton blind.

Er werd een ontsteking van de gezichtszenuw vastgesteld, waardoor de communicatie tussen de zenuw en de hersenen verstoord raakte.

Behandeling is niet goedgekeurd

Na zes maanden hadden de artsen geen hoop meer dat ze ooit nog zou kunnen zien, schrijft de krant The Baltimore Sun.

Maar Vanna Belton legde zich daar niet bij neer en nam contact op met de arts Jeffrey N. Weiss in de hoop dat hij zijn ongedocumenteerde behandeling op haar wilde toepassen.

De stamcelbehandeling van Weiss is experimenteel en voldoet niet aan de officiële eisen van de medische autoriteiten.

Microscoopbeeld van embryonale stamcellen. Foto: Wikimedia.

Arts geeft geen garanties

Hoewel Weiss niet kon beloven dat hij zijn patiënten hun gezichtsvermogen kon teruggeven, had Vanna Belton een kleine 19.000 euro over voor de experimentele behandeling.

Ze wist namelijk dat Weiss bij 60% van zijn 278 patiënten een gedeelte van het zicht had hersteld. Deze patiënten waren blind geraakt door onder meer oogverkalking en groene staar.

Arts spuit stamcellen in het oog

Weiss en zijn team namen stamcellen uit de heup van Belton en isoleerden ze in een bloedcelseparator. Vervolgens spoot hij de stamcellen in en naast het netvlies van haar rechteroog en in de gezichtszenuw van het linkeroog.

Niet veel later kon Vanna Belton nummerborden lezen, haar vriend voor het eerst in vijf jaar zien en had ze geen blindenstok meer nodig om zich te kunnen verplaatsen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: